De Hond vervolgt zijn kruistocht

Na de politie-inval in zijn woning zal Maurice de Hond zijn kruistocht tegen het in zijn ogen vermeende onrecht in de Deventer moordzaak niet opgeven. „Alles wat om deze zaak heen gebeurt, is een hoeveelheid ketelmuziek.”

De opiniepeiler is ervan overtuigd dat Ernest Louwes in 1999 niet de moord heeft gepleegd op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg. Louwes werd niettemin veroordeeld tot twaalf jaar celstraf, waar de, volgens De Hond, werkelijke dader vrijuit ging. Tot zijn verbijstering is Michael de J., destijds klusjesman van de weduwe, nooit formeel verdacht geweest van de moord.

November vorig jaar maakte justitie bekend De Hond te zullen vervolgens wegens smaad. De aangifte hierover kwam van De J., die de voortdurende aanvallen en beschuldigingen aan zijn adres beu was. Op straffe van een boete van 5000 euro per overtreding mag de opiniepeiler de klusjesman ook niet meer publiekelijk de dader noemen van de geruchtmakende moord. En deze week liet de Nationale Recherche weten dat De Hond wordt verdacht van ’computervredebreuk’. Hij zou, met anderen, op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij het kraken van de e-mail van mr. J. Vlug, raadsman van de klusjesman.

De computerapparatuur, die dinsdag bij de inval in zijn woning in beslag werd genomen, heeft De Hond terug. Van de beschuldigingen ligt hij niet wakker en eigenlijk geldt dat al zijn aanvaringen met justitie in deze zaak. „Als ik maar op mijn koers blijf, kom ik er wel. Het is vechten tegen de bierkaai, maar ik krijg zoveel respons, dat ik daar moed uit put. Er wordt nu geprobeerd mijn geloofwaardigheid aan te tasten. Dat zij zo, het geeft alleen maar een onthutsend beeld naar de burger over hoe het ’systeem’ werkt in Nederland. Zeker, ik ben een bedreiging voor dat systeem.”

Hij twijfelt aan de ’professionals’ van politie, justitie en media. Tegelijkertijd heeft hij hen, als het gaat om de Deventer moordzaak, bitter nodig.

Gedreven: „De zogenoemde vakmensen maken enorme fouten. Iemand heeft mij e-mails gestuurd, die gekraakt waren bij advocaat Vlug. Ruim een week later vallen ze met tien mensen mijn huis binnen en staan tien fotografen en vier cameraploegen voor mijn deur. In het late journaal was niet het laatste kabinetsnieuws maar die inval het eerste onderwerp. In de Deventer moordzaak heeft het Openbaar Ministerie op cruciale momenten gelogen. Maar dat feit is blijkbaar onbelangrijk. Het is toch van de gekke dat er veel wordt geschreven over de geloofwaardigheid van De Hond en vrijwel niet over die van het OM.”

De Hond wijst op de tegenstrijdige verklaringen die de klusjesman en diens vriendin aflegden over hun doen en laten op de avond van de moord. Naderhand droeg De Hond informatie aan die leidde tot hernieuwd onderzoek. De twee werden opnieuw gehoord en ditmaal waren hun verklaringen ’consistent’, concludeerde justitie.

„Opnieuw onjuist”, zegt De Hond. „Maar ik heb er maar in één krant een berichtje over gelezen. Ik begrijp dat niet. Ik blijf informatie aandragen en twee ijzers zijn nog in het vuur, de Hoge Raad en commissie-Posthumus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden