De hond van Helga Ruebsamen

Amke de Kiviet fotografeerde voor Trouw huisdieren van schrijvers. De komende weken op deze plek iedere donderdag zo'n bijzonder portret.

Helga Ruebsamen

Mijn vorige honden waren trouwe, onbehouwen knapen uit het asiel. Ze gingen voor me door het vuur en waren waakzaam door dik en dun. Als iemand mij een hand gaf, begonnen ze te grommen en keken gevaarlijk uit hun ogen.

Het werd stil om mij heen, maar ik had toch een mooie tijd met mijn ruwe bolsters en ik hoefde in elk geval nooit en voor niemand bang te zijn.

Toen mijn oude makkers waren gestorven en begraven met militaire eer, haalde ik Gino in huis. Nee, niet uit een asiel, moet ik schuldbewust zeggen, Gino koos ik uit een nest van vader Napoleon en moeder Lola. Het ventje bracht een armlange stamboom mee. Het is geen verdwaalde zeebonk of straatschuimer, maar een fluwelen prinsje, dat met kanten handschoentjes wil worden aangepakt. Voor een keertje mag zo'n lieflijk zijden sokje toch wel, na al die ruwe macho's?

Hij is nu twee jaar oud en lijkt zo te zien een grote zwarte poedel, maar ik weet intussen zeker dat hij in zijn vorige bestaan Rudolf Noerejev was. Iedereen wordt er in zijn volgende incarnatie beter op en inderdaad, Gino is als ballerino nog stoutmoediger en gracieuzer dan Rudolf was in zijn beste dagen. O! Zijn grand jetés en zijn tours en dedans! Jullie zien hem hier in stilstand, maar hij is een wezen van voortdurende beweging, van adembenemende sprongen, van pirouettes waar je duizelig van wordt door er alleen maar naar te kijken.

En hij kan meer dan dat. Hij is een poedel dus verstaat vloeiend zeven talen, niets bijzonders voor een poedel, dat weet iedere poedeleigenaar. Hij haalt de krant uit de bus, maar niet zomaar elke krant. Hij is waanzinnig goed met een bal, geeft niet wat voor bal, tennisbal, voetbal, rugby, biljart, kom maar op!

En wat gebeurde vorige winter; er lag slechts één dag ijs op het slootje en de schat had niet eens schaatsen onder, maar hij liet een serie fantastische drievoudige Rietbergers zien en zijn dubbele lutzen waren niet van de lucht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden