De Hond hekelt gebrek aan professionaliteit NFI

(Novum) - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vertoont een ernstig gebrek aan professionaliteit en onafhankelijkheid. Hierdoor kunnen onschuldigen worden veroordeeld en schuldigen worden vrijgesproken. Dat staat in het 'Zwartboek NFI', dat is samengesteld door 'samenwerkende burgers' onder leiding van Maurice de Hond.

Het 240 pagina's tellende zwartboek is woensdag aangeboden aan personen en instanties die betrokken zijn bij het functioneren van het NFI. Het is samengesteld op basis van 'een groot aantal rapporten' dat het NFI heeft uitgebracht over de Deventer moordzaak.

De samenstellers concluderen onder meer dat het NFI 'aantoonbaar verkeerde conclusies' trekt en dat het 'ernstig zondigt tegen de eisen van zorgvuldigheid'. Verder zou het NFI met aannames werken die niet zijn onderbouwd en zouden onderzoeken alleen worden uitgevoerd als het Openbaar Ministerie daarom verzoekt. Ook zijn de NFI-rapporten niet transparant, stelt het zwartboek.

'Gezien de omvang en de urgentie van de problematiek' hebben de samenstellers aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gevraagd een onderzoekscommissie van onafhankelijke wetenschappers samen te stellen. Deze zou een oordeel over het zwartboek moeten vellen en 'passende maatregelen' moeten voorstellen.

Begin deze maand besloot de Hoge Raad dat in de Deventer moordzaak nieuw onderzoek moet worden gedaan. Fiscaal-jurist Ernest Louwes, de man die is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg, had het verzoek tot herziening ingediend. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft altijd gesteld dat de verkeerde verdachte is veroordeeld en dat de klusjesman van Wittenberg de schuldige is. Het NFI zou fouten hebben gemaakt bij het onderzoek naar de moord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden