'De Hofstadgroep is een sekte'

(Novum) - De Hofstadgroep is een terroristische sekte. Dat zegt sociaal-psycholoog Roel Meertens in het actualiteitenprogramma Netwerk. Volgens Meertens zijn aanslagen door radicale moslims meestal het resultaat van voorspelbare groepsprocessen zoals die in een sekte. Daarbij spelen leiderschap, macht, gehoorzaamheid en sociale druk bij het nemen van groepsbeslissingen een belangrijke rol. Hofstadgroep is de benaming die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gegeven aan een groep van veertien mannen die een terroristisch netwerk zouden vormen.

Meertens vergelijkt in Netwerk het proces van radicalisering met een trappenhuis. De eerste verdieping is het niveau waar alle moslims zich zouden bevinden, op de tweede lopen de geestelijk leiders en ronselaars rond. Volgens Meertens is het in de strijd tegen radicalisering het belangrijkst te voorkomen dat mensen van de eerste naar de tweede verdieping gaan. De verdiepingen daarboven zouden via indoctrinatie naar geweld leiden.

Een reden dat jonge moslims de eerste stap naar radicalisering maken wordt volgens de wetenschapper deels door een identiteitscrisis bepaald. Als lid van een groepering als de Hofstadgroep heb je als radicale moslim een duidelijke identiteit; geen Nederlandse Marokkaan of Marokkaanse Nederlander.

Het proces tegen de veertien vermoedelijke leden van de Hofstadgroep is begin december vorig jaar begonnen en duurt tot eind februari dit jaar. Tot en met 1 februari zijn meerdere dagen per week zittingen gepland. De uitspraken staan gepland voor 24 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden