De hipste kindernamen komen uit de Bijbel

De baby's van nu hebben bijbelse namen. Beeld ThinkStock
De baby's van nu hebben bijbelse namen.Beeld ThinkStock

De baby's van nu hebben bijbelse namen. De Germaanse Bernard en Willem leggen het af tegen Lucas en Noah.

Loliet Witteveen

Lucas, Levi, Sem, Noah: het zijn de namen van bijbelse figuren. Maar het zijn óók vier van de vijf populairste jongensnamen in 2018, blijkt uit cijfers van de SVB. De naam Lucas spant de kroon: bijna 700 jongens werden zo genoemd. Namendeskundige Gerrit Bloothooft noemt de ontwikkeling opmerkelijk: “Germaanse namen leggen het af tegen christelijke”.

Vijftig jaar geleden domineerden Germaanse namen als Bernard, Willem en Dirk de toplijsten. “Nu komen die er helemaal niet in voor”, vertelt Bloothooft. Volgens de hoogleraar taalwetenschap van de Universiteit Utrecht hangt die ontwikkeling samen met het verdwijnen van vernoemingtradities. “Vroeger werden we vaak vernoemd naar onze grootouders, nu is dat niet meer het geval. Je ziet dat ouders dan vaker kiezen voor christelijke namen – vooral uit het Oude Testament.”

Waarom bijbelse namen voor ouders aantrekkelijker zijn, weet Bloothooft niet. “De motieven van ouders om voor een bepaalde naam te kiezen blijven heel erg in de mist hangen.” Maar de christelijke betekenis van een naam zal tegenwoordig niet vaak meespelen in de beslissing, denkt hij. “Mensen vinden de namen gewoon mooi klinken.”

Modenamen

Volgens de hoogleraar zijn de namen Lucas, Daan (van Daniël) en Bram (van Abraham) altijd al populair geweest. “Maar de afgelopen tien, vijftien jaar komen ze ineens veel vaker voor. De namen Noah, Sem en Levi zijn nieuw. Het zijn modenamen, die twintig jaar geleden nog niet voorkwamen in de toplijsten, maar er over twintig jaar ook weer uit zullen zijn”, voorspelt Bloothooft.

Over de Lucassen, Noahs en Sems hoeven we trouwens niet te struikelen, zegt de namendeskundige. Dat komt omdat er een grote spreiding is. “Elke topnaam haalt nog niet eens een procent van alle kinderen. Dat was vijftig jaar geleden wel anders: toen haalden de topnamen nog makkelijk zo’n 8000 naamdragers, in plaats van 800.”

Bij de meisjes zijn de bijbelse namen minder populair. Julia is de meest voorkomende meisjesnaam in 2018, gevolgd door Emma, Sophie, Tess en Zoë. Wat verder in de lijst – op nummer zeven, acht en negen – staan de christelijke namen Anna, Sara en Eva.

Lees ook:

Xess Xava: waar komt die naam nu weer vandaan?

Nederland was even te klein toen drie jaar geleden de naam bekend werd van de spruit van voetballer Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe. Xess Xava, zo heet het jongetje. ‘Is het een kruising tussen Cavia en Xanax?’, vroegen mensen zich op Twitter al af. Hoe verzon het koppel deze naam toch?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden