De hersenpan van de kauw is een wereldbolletje op zichzelf

Achilles Cools is schilder, tekenaar, schrijver en beeldhouwer. En daarom schrijft de Belg zo anders over de kauw dan ecoloog Remco Daalder eerder over de gierzwaluw deed, in dezelfde vogelserie van uitgeverij Atlas Contact. Cools probeert vooral in dat koppetje van de kauw te kijken, en misschien wel in zijn hartje.

Al hadden de mensen vleugels en veren, dan waren er toch maar weinig van hen knap genoeg om kauw te zijn, schrijft hij. Weinigen zijn zo ondeugend, verrassend en humoristisch, de kauw is een gevederd genie dat ons steeds weer versteld doet staan.

Cools bewondert de zwarte vogel met de grijze vlakken, die hij 'gevederde dinosauriër' noemt. Hij is tussen de kauwen opgegroeid, en schreef er vijfentwintig jaar geleden al een bewonderend boek over. 'De Kauw' dat nu uitkomt is een herziene editie van het eerdere 'Kauwen in de spiegel', aangevuld met nieuw materiaal. Maar dat geeft helemaal niet. Juist deze heruitgave stelt Cools in de gelegenheid terug te blikken op zijn eerdere publicatie, en de reacties die hij daarop kreeg. Toen al had hij het over de intelligentie van kauwen, over altruïsme, bewustzijn, taal (zelfs dialect) en empathie.

In de jaren die volgden werden veel van zijn stellingen als kunstenaar bevestigd in gerenommeerde wetenschappelijk bladen als Nature. De kauw is als intelligente vogel herkend en erkend. Maar Cools is nog lang niet tevreden. De hersenpan van de kauw is een wereldbolletje op zichzelf, schrijft hij, waar zoveel in kan wonen, in een prettige tijdloosheid. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat de kauw zijn wereld kent? Volgens Cools kan de mens slechts proberen er een beetje van te begrijpen. Maar wie zijn boek leest, moet concluderen dat hij eigenlijk een kauw zou willen zíjn.

'De Kauw', door Achilles Cools. Uitg Atlas Contact. Prijs 24,99 euro. ISBN 978904526435

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden