De hersenen van president Bush

Je kunt zeggen dat Karl Rove (52) groot is geworden door George W. Bush, maar het omgekeerde is minstens zo waar. Een biografie over Rove, formeel slechts senior advisor van de president, draagt niet voor niets de titel Bush's Brain. ,,Hij is de tovenaar van de westelijke vleugel (van het Witte Huis), de machtigste politieke consultant ooit, de maker van presidenten, de vernietiger van Democraten'', zo schreef de Texas Monthly eerder dit jaar over het 'genie'.

De man van de coulissen staat nu in de schijnwerpers. Op zijn instigatie zouden regeringsfunctionarissen de naam van een CIA-medewerkster hebben gelekt. Rove zou op zijn negende al een klap van een buurmeisje hebben gekregen omdat hij vond dat Richard Nixon en niet John F. Kennedy president moest worden. Op zijn 22ste kwam hij als hoofd van het universitaire Nationaal Republikeins Comité in contact met Bush sr., en via hem ook met junior.

Rove, die in zijn carrière honderden Republikeinen hielp met hun politieke campagnes, viel op door zijn slimheid, enorme feitenkennis en politieke instinct. Texas werd door zijn bemoeienis van traditioneel Democratische staat tot Republikeins bolwerk. ,,Ik zag hem niet elke dag, maar genoeg om een stijgende ster te ontwaren'', zei Bush senior, bij wiens presidentscampagne Rove al betrokken was.

Maar Dubya (Bush) was Rove's levenswerk. In 1989, toen junior nog bekendstond als middelmatig ondernemer en voormalig feestbeest, probeerde Rove hem al over te halen mee te dingen naar het gouverneurschap van Texas. Bush zou dat pas vijf jaar later doen, en winnen.

Rove leidde ook de presidentscampagne van zijn vriend. ,,Hij bedacht de agenda, de boodschap en de strategie die Bush in het Witte Huis bracht'', aldus het weekblad Time. Tegenwoordig werkt Rove in het kantoor waar ooit Hillary Clinton huisde. Hij plande daar onder meer Bush' intensieve bemoeienis met de Congresverkiezingen vorig jaar, waarvoor de president een rondreis langs vijf staten maakte. Beide huizen zijn nu in handen van de Republikeinen, wat een halve eeuw niet was voorgekomen.

Rove is een meester in binnenlands-politieke calculatie, en dat is ook meteen het voornaamste punt van kritiek op de adviseur. ,,Als Bush aan (vice-president) Cheney en aan Rove vraagt wat ze van 'China' vinden, dan zijn dat twee heel verschillende vragen. Van Cheney hoort hij hoe internationale leiders, het leger en het ministerie van buitenlandse zaken erover denken; van Karl Rove hoort hij hoe de achterban zal reageren op bepaalde stappen'', zegt een diplomaat in Time. Intellectuele argumenten krijgen in het door Rove gedomineerde klimaat weinig kans, volgens een gelekte memo die een halfjaar geleden een zeldzame inkijk in het Witte Huis gaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden