'De hemel is de bron van alle liefde en goedheid' ietsist

Nederland telt steeds meer ietsisten en agnosten. Onder hen is het geloof in een leven na de dood springlevend. Maar voor atheïsten, die ook aan een opmars bezig zijn, is het hiernamaals een sprookje.

Corine Gorter

(43) uit Zaandijk. Schrijft een kinderboek.

Wat is er na de dood?

"Mijn ziel is onsterfelijk en ik geloof in reïncarnatie. Ik hoop dat ik de eindeloze cyclus van leven en dood kan doorbreken. Het uiteindelijke doel is dat je ziel naar de hemel terugkeert, waar God verblijft. Dat is een niet-materiële plaats waar de bron van alle liefde en goedheid is.

"Om daar te komen geloof ik dat je een verlicht persoon moet worden. Dat heb ik geleerd van het boeddhisme. Dat betekent dat je gehechtheid aan materiële zaken en deze aarde achter je moet laten. Ik hoop dat ik dat stadium bereik."

Waar heeft u uw ideeën vandaan?

"Ik bestudeer al vijftien jaar 'Een cursus in wonderen', een boek dat in de Verenigde Staten meer gelezen wordt dan hier. Daarin staat het pad uitgelegd dat ik bewandel."

Is de dood iets om bang voor te zijn?

"Dat dacht ik ooit wel, maar ik heb twee bijzondere ervaringen gehad waardoor dat veranderde. Ik ben een keer bijna verdronken en heb een auto-ongeluk gehad. Ik dacht altijd dat je zou spartelen en angst zou voelen als je zou verdrinken. Dat gebeurde niet. Er kwam juist een rust over me, geen spoortje angst. Toen ik het ongeluk kreeg gebeurde iets soortgelijks.

"Deze gebeurtenissen hebben iets bij mij veranderd. Hierdoor kreeg ik twijfels of de dood wel iets engs zou zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden