'De hele wijsheid van Nederland zit in de Eerste Kamer bij elkaar'

Oud-diplomate Petra Stienen wordt vandaag senator. Beeld David van Dam

Met de installatie van 35 nieuwe leden veranderen de politieke verhoudingen in de 75 leden tellende Eerste Kamer aanzienlijk. Wie nemen er vandaag plaats op de groene bankjes van de senaat?

Ze zou één van de weinige 'buitenstaanders' zijn in de nieuwe senaat, zonder specifiek politieke ervaring. Maar zelfs voor publiciste en voormalig diplomate Petra Stienen kent het Binnenhof weinig geheimen. Dat komt in de eerste plaats doordat ze in Den Haag woont, en ze rond de Ridderzaal regelmatig kennissen uit de Arabische wereld rondleidt. 'Hier is het hart van onze democratie', zegt ze dan, omdat ze als voormalig diplomate weet dat die niet overal even vanzelfsprekend is.

Maar ook haar collega's zijn haar bekend, zegt Stienen, al is vandaag de eerste dag dat ze zelf deel uitmaakt van dat hart, als ze wordt geïnstalleerd als senator van de nieuwe, tienkoppige D66-fractie. "Ik ken iedereen al."

Wetten maken of breken
Net als bij de vorige installatie, in 2011, zal de Eerste Kamer opnieuw een machtig instituut zijn. De senatoren zullen wetten kunnen maken of breken. Trend is daardoor dat bijna alle partijen ervoor hebben gekozen hun vertegenwoordigers dichtbij te zoeken, in kringen waarvan ze weten dat er goed mee te praten is. Oud-ministers, mensen uit het openbaar bestuur. Slechts een enkeling lijkt echt nieuw in Den Haag. Ze zijn ook bijna allemaal hoog opgeleid. Hoogleraren, directeuren van nutsinstellingen. Stienen: "De hele wijsheid van Nederland zit daar bij elkaar."

De nieuwe senatoren (anders dan Tweede Kamerleden zijn het parttimers) zijn er vandaag niet echt voor het eerst. Anderhalve week geleden al moesten er formaliteiten worden afgehandeld, papieren getekend. Een plechtig moment. Stienen: "Toen ik buiten kwam, kwam er net, zoals eigenlijk altijd, een kwetterende schoolklas voorbij. Opeens besefte ik: voor die kinderen doe ik het." Ze hoopt een bijdrage te leveren, met 'toekomstbestendige wetten'. "En ik hoop dat ze er goede koffie hebben", zegt ze. Dat laatste is een grap.

Lees vandaag meer in Trouw over de installatie van de Eerste Kamer.

Gekantelde verhoudingen

Veertig Eerste Kamerleden kennen het klappen van de zweep. Ze zaten er de vorige periode ook al. Vandaag treden 35 nieuwe leden aan. Dat is niet uitzonderlijk veel. Ook al veranderden de verhoudingen in de senaat compleet, toch blijkt dat een heel gemiddeld aantal. In 2003 namen er ook 35 afscheid, in 2007 en 2011 waren het er 37 en 39.

Vandaag zullen de nieuwe fracties hun eerste vergadering hebben. Die gaat over henzelf, op de agenda staat de schets van hun fysieke plek de komende vier jaar: op welk bankje ze komen te zitten. Dan moeten ze uitmaken wie in welke commissie zitting neemt. Daarna de installatie. En dan is het moment elkaar de hand te schudden en met de fracties uit de Tweede Kamer bijeen te komen.

Voor GroenLinks komt Frits Lintmeijer in de Kamer, de afgelopen vier jaar wethouder in Utrecht. Ook hij lijkt een buitenstaander. Zó vaak komen wethouders niet in Den Haag. Lintmeijer verheugt zich erop, zeker, 'óók op de groene bankjes'. Maar verder, bekent hij, zal de eerste dag ook hem geen grote geheimen openbaren. "De fracties van Eerste en Tweede Kamer ken ik al. Ik zit in de programmacommissie van mijn partij, en de werkzaamheden voor een nieuw verkiezingsprogramma zijn al in volle gang. Vandaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden