De hele wereld over voor steun aan T & T

Trinidad & Tobago speelt vanavond voor het eerst in de historie op een WK. De fans hebben er zin in. „Het wordt 24 uur per dag carnaval.”

Vader Hudson (48) en zoon Gino McKoy (25) snappen er niets van. „Wat? Wil je koffie?”, roepen ze tegen de verslaggever. Het is halftien ’s ochtends op een Rotterdams terras, en de twee lusten wel een vaasje Heineken. „Tja”, grinnikt Hudson: „Zo zijn we op Trinidad. Real party people.”

Ze staan op het punt naar Duitsland te vertrekken, na een tussenstop voor familiebezoek in Nederland. Het gezin McKoy – moeder Lynda is ook mee – volgt het nationale voetbalteam van Trinidad en Tobago (T & T) waar ze maar kunnen. Zelf wonen ze sinds 22 jaar in Canada. Lynda en Hudson werken bij een bank. Gino is afgestudeerd in politieke wetenschappen én regionaal hoofd van de T & T-supportersvereniging.

Voor het eerst in de WK-historie doet Gino’s moederland mee en de verwachtingen zijn hooggespannen. Mede vanwege de ’visie’ en ’discipline’ die coach Leo Beenhakker het Caribische eiland bracht. „Die hadden we veel eerder moeten inhuren”, zegt Gino.

„In 1974 haalden we het niet doordat de scheidsrechters door tegenstander Haïti waren omgekocht. In 1989 verloren we nipt de beslissingswedstrijd van de VS. Nu is het gelukt. Het heeft het volk dichter bij elkaar gebracht. Er is op Trinidad veel armoe, werkloosheid en criminaliteit. Dit geeft afleiding.”

In Duitsland, bezweert de familie McKoy, zal het overal waar de Soca Warriors komen 24 uur per dag carnaval zijn. Er worden dj’s overgevlogen vanuit T & T, er zal worden gedanst, gefeest. Gino heeft zelfs een ’nationaal supporterslied’ opgenomen, waarvan hij hoopt dat het een hit wordt. Trots tovert vader Hudson een ipod te voorschijn om het te laten horen. Daarna worden cd’s uitgedeeld en gesigneerd.

De McKoys zien hun trip naar Duitsland als één grote reünie. Van de 1,8 miljoen T & T’ers wonen er circa 700.000 verspreid over de hele wereld.

„Van Japan tot Zuid-Amerika”, zegt vader Hudson. „We zijn kosmopolieten. Dat komt door de vele koloniale heersers die we hebben gehad, zoals Spanje en Engeland. Maar ook vanwege de mix van veel etniciteiten.” Hudsons vader kwam oorspronkelijk uit Suriname.

Dat koloniale verleden is tijdens het WK ook een extra motivatie voor het T & T-team. Want, zo zegt Gino: „Iedereen kijkt uit naar de wedstrijd tegen Engeland, waarvan we een voormalig kolonie zijn. We hebben ze al vaak verslagen met cricket. Waarom zou dat met voetbal niet lukken?” Bij winst op Engeland ziet Gino T & T zelfs de tweede ronde bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden