'De hele wereld kan nu zien hoe groot homofobie hier is'

Gaypride Oekraïne afgeblazen na intimidatie en geweld

De jongen ziet lijkbleek en wrijft de laatste restjes traangas uit zijn ogen. Hij is van de Oekraïense homo-organisatie Insight en zit op een terrasje bij te komen. Zelfs het afgelasten van wat de eerste gaypride in Kiev had moeten worden, is gevaarlijk gebleken: rechts-extremisten bestoken een persconferentie van homo-activisten met traangas. Elders in de stad slaan ze twee homo's in elkaar.

De zondag loopt zo uit op een grote teleurstelling voor de ongeveer tachtig Oekraïense homorechtenactivisten die mee wilden doen aan de gaypride. De vooravond van het EK voetbal leek hun het juiste moment om voor het eerst een parade te houden. De hele wereld zou meekijken en de gemeente zou gedwongen zijn om politiebescherming te geven, zo dachten ze. In plaats daarvan voelden ze zich zo bedreigd, dat ze de boel afbliezen.

De dag begon optimistisch. 's Ochtends verzamelen de activisten zich voorzichtig uitgelaten op verschillende plekken in de stad. Ze wachten op busjes die hen zullen vervoeren naar de paradelocatie die de lokale autoriteiten na veel getouwtrek aan de homo's heeft toegewezen: een plek achteraf, tussen de snelweg en de rivier de Dnjepr.

Zo'n twintig deelnemers staan bij een metrohalte nerveus sigaretten te roken, terwijl organisatrice Olena Semenova op instructies wacht. Om rechts-extremistische knokploegen te slim af te zijn heeft de organisatie de locatie tot het laatste moment geheim gehouden. Aanvankelijk lijkt dat plan te werken. De 'kozakken', mannen van een nationalistische paramilitaire beweging die een hekel aan homo's hebben, kondigen op hun website patrouilles door de hele stad aan.

Maar dan krijgt Semenova een telefoontje van activisten die alvast naar de paradelocatie zijn afgereisd. "Oh." Ze knikt en spreekt haar groepje toe: "Het gaat niet door, we zijn verlinkt. Waarschijnlijk door de politie of de lokale pers."

Een kijkje bij de rivier wijst uit dat de anti-homodemonstranten de plek inderdaad hebben gevonden. Rijendik staan ze opgesteld. Sommige betogers zijn leden van de orthodoxe kerk die leuzen meedragen als 'liefde tegen homoseksualiteit'. Maar de meesten zijn kozakken - gespierde jongens met zwarte uniformen. Sommigen hebben zwepen vast. De politie staat er naast, maar doet niets om de groepen te ontmantelen.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen begrijpt goed dat de organisatie de parade onder deze dreiging afgelast. "Ik heb antidemonstranten bij andere gayprides gezien, ze willen homo's dood zien." Ze heeft grote moeite met de houding van de politie. "Als zij niet in staat is veiligheid aan deze activisten te bieden, kun je betwijfelen of ze dat wel bij het EK kan. De andere mogelijkheid is dat het een politieke keuze is. Des te ernstiger."

Semenova is vooral teleurgesteld. "Voor nu hebben ze gewonnen", aldus de Oekraïense activiste. "Maar we zullen doorgaan. Het is voor ons al een hele stap dat we de vergunning hebben gekregen. De hele wereld heeft kunnen zien hoe groot de homofobie hier is, en dat sterkt de gemeenschap. Volgend jaar organiseren we er gewoon weer een."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden