Review

De hele kinderbijslag kwijt aan de bingo

Vier bingohallen in Amsterdam trekken wekelijks honderden vrouwelijke bezoekers van Surinaamse afkomst. Die vergokken er vaak hun hele salaris of uitkering. Clark Accord schreef er een roman over.

’Bingo!’ heet de roman van Accord, die vandaag uitkomt en waarin hij het verhaal vertelt van een Surinaamse grootmoeder uit Hoogvliet die verslingerd is aan bingo. Ze reist er met haar dochter vaak voor naar Amsterdam, een van de weinige plaatsen waar grootschalige bingo nog niet is verboden. De twee vrouwen verliezen steeds meer geld. Om hen heen is het de gewoonste zaak van de wereld dat kinderen thuis zitten zonder eten, terwijl hun moeder speelt. Dat vrouwen hun lichaam verkopen voor een bingoplankje. En dat de een na de ander in de schulden raakt. Accord: „Bingo is geen onschuldig tijdverdrijf. Ik heb schrijnende situaties gezien.”

Volgens Accord komt het door de bingo dat jonge meisjes uit de Bijlmer seks hebben voor een Breezer of een taxiritje. Hun moeder let gewoon niet op ze. Net als het door de bingo komt dat hele gezinnen dakloos raken en bij elkaar moeten intrekken. „Soms zitten er wel drie generaties naast elkaar. Grootmoeders, moeders, dochters. In de Amsterdamse hallen storten ze zich op het spel met verbeten koppen, hopend dat ze dit keer het verlies van de vorige keer zullen goedmaken.”

„Net als iedereen speelde rond mijn mond ook een glimlach toen ik voor het eerst hoorde over bingo. Oude-mensenspelletje. Maar mensen vertelden me over volgepakte bingobussen die vanuit Rotterdam, via Den Haag naar Amsterdam rijden. Daar, opeengestapeld in rokerige ruimten aan de Overtoom, de Marnixstraat, in Noord en middenin het centrum, verliezen tientallen huisvrouwen dagelijks hun kinderbijslag, hun bijstandsuitkering of alimentatie. Wie geld tekort komt, kan lenen van de bingo-eigenaar.”

Het is een onopvallend probleem, denkt Accord, maar het staat voor meer. „Men beseft niet dat de Surinaamse gemeenschap in zichzelf keert. Niemand let meer op de Surinamers. Andere bevolkingsgroepen eisen de aandacht meer op. De Surinamers zijn zogenaamd geïntegreerd. Maar die massa Surinaamse vrouwen bij de bingo: ze zijn eenzamer dan je denkt. Dat ze er in opvoeding en huishouden altijd alleen voor staan, daar hadden ze niet van te voren op gerekend.”

Clark Accord, Bingo! ISBN 9789038800240, 18,95 euro

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden