De held die op zijn post bleef: ex-baas centrale Fukushima overlijdt aan kanker

Masao Yoshida (midden) in november 2011. Beeld afp
Masao Yoshida (midden) in november 2011.Beeld afp

Masao Yoshida, directeur van de kerncentrale van het Japanse Fukushima toen die in maart 2011 werd getroffen door aardbevingen en een tsunami, is dinsdag overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dat heeft het energiebedrijf Tepco, beheerder van de centrale, bekendgemaakt.

Redactie

Yoshida overleed in een ziekenhuis in Tokyo. Hij is 58 jaar geworden. Zijn ziekte was volgens Tepco niet het gevolg van blootstelling aan radioactiviteit.

Yoshida leidde de werkzaamheden om de kerncentrale te stabiliseren. Vanwege zijn ziekte trad hij in december 2011 af. Hoewel er volop kritiek was op de manier waarop Tepco de crisis in de centrale te lijf ging, stond Yoshida's rol nauwelijks ter discussie. Met zijn luide stem en zijn kennis van zaken genoot hij gezag onder zijn personeelsleden en zorgde hij ervoor dat ze in de moeilijkste uren op hun post bleven.

Onbeheersbaar
Dat deed hij zelf ook. Het bezorgde hem heldenstatus, al tekende hij naderhand zelf aan: 'Er waren verschillende ogenblikken waarop ik dacht dat we hier allemaal zouden sterven. Ik was bang dat de centrale onbeheersbaar zou worden en dat het afgelopen zou zijn met ons allemaal.'

Naoto Kan, premier van Japan tijdens de nasleep van de tsunami, had grote moeite met de organisatie binnen Tepco. Maar Yoshida bestempelde hij, nadat de twee elkaar hadden ontmoet, steevast als betrouwbaar. Tepco-president Naomi Hirose zei dinsdag dat de voormalige directeur bij het bedwingen van de crisis zijn leven letterlijk in de waagschaal had gesteld. 'We zullen zijn wensen in ons hart dragen en ons uiterste best doen voor het herstel van de centrale, die hij ten koste van alles wilde redden.'

Nieuwe besmetting
Dinsdag werd bekend dat in het grondwater bij de centrale de afgelopen dagen opnieuw radioactieve vervuiling is geconstateerd die de toelaatbare hoeveelheden verre overschrijden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden