De heilige oorlog op internet

Bloeddorst, verpakt in vroomheid, zet de toon op de website www.islamic-minbar. Beslist een aanrader voor het ministerie van defensie, dit internetplatform. Er komt ook iemand aan het woord die wellicht Bin Laden is.

Het is zware kost die de website www.islamic-minbar zijn bezoekers op 24 augustus voorzet. De site houdt zich zelden met vrolijke onderwerpen bezig; onlangs stonden er terreurbedreigingen tegen Nederland en Italië op, wanneer die landen niet hun soldaten uit Irak terughalen.

Het lijkt niet zomaar een site van dertien in een dozijn. Deze site bevatte in april een aanbod van Bin Laden voor een wapenstilstand aan Europese landen. Er staat ook een bijdrage uit juli op die wordt toegeschreven aan Bin Laden. Hij veegt daar een Saoedische islamitische wetsgeleerde de mantel uit. De man heeft op slimme wijze een nuance aangebracht in het islamitische renteverbod door onderscheid te maken tussen normale toepassing van rente en 'verslaving' aan rente. Bin Laden vindt dat in strijd met Gods wet. Bovendien achtte hij in een fatwa vrede met Israël toelaatbaar.

Blijft natuurlijk de vraag of het Bin Laden echt is, wat je met internet nooit met zekerheid kunt zeggen. Onmogelijk is het niet; de site heeft een potige beheerder, die af en toe bijdragen verwijdert, niet het type om zich een oor aan te laten naaien. Het taalgebruik doet authentiek aan en ook verder maakt de site een serieuze indruk. De meest bezochte bijdrage was de aankondiging in juli van een overigens niet uitgezonden video van Bin Laden en zijn nummer twee, Ayman Zawahri, waarin zij zouden dreigen met hel en verdoemenis omdat Europa niet was ingegaan op de wapenstilstand.

Gisterochtend bood www.islamic-minbar.com bij het ontbijt foto's van gedode Palestijnen uit de stad Rafah in de Gazastrook. En daarna, een opgewarmde hap, foto's van de Iraakse politie die in een tuin van het ministerie van binnenlandse zaken arrestanten met stokken tot moes slaat.

Die beelden zijn, de website erkent het volmondig, afkomstig van Amerikaanse soldaten, die wilden ingrijpen maar van superieuren een verbod kregen om dat te doen. In commentaren schrijven mensen, dat het nu wel duidelijk is dat de Amerikanen de hulp hebben ingeroepen van oud-politiemensen van Saddam, want dat zijn de enigen die geen medelijden kennen.

Er is ook een twijfelaar, die schrijft: ,,Als het misdadigers zijn, dan verdienen ze het.'' Hij weet het niet, wijst erop dat de Iraakse premier Alawi niet in de Schepper gelooft en daarom het onderscheid niet kent tussen de waarheid en de ijdelheid, en dan ijdelheid in de betekenis die de Bijbelse Prediker daaraan geeft.

De bijdrage uit Rafah, kinderen en volwassenen, gedood door de Israëliërs en gehuld in lijkwaden met daarop de islamitische geloofsbelijdenis, is afkomstig van computeringenieur Al-Maqdisi, een schuilnaam, die 'inwoner van Jeruzalem' betekent.

Maqdisi is een van de 'ereleden' van de website, maandag bereikte hij een mijlpaal, met 500 bijdragen lag hij aan kop. Maqdisi vertelt wijselijk geen verdere details over zijn persoon, schrijft over zijn woonplaats dat dat 'Gods wijde wereld' is. Of hij koploper blijft is de vraag, hij voelt de hete adem in zijn nek van een nieuweling, die de website overspoelt met een diarree aan bijdragen, om precies te zijn 13,74 per dag, zo meldt de beheerder.

Hij doet, met het nauwkeurig bijhouden van de score, een uitdrukkelijk beroep op de ijdeltuiterij van de bezoekers van de site. Hij gaat daarmee in tegen een van de beroemdste islamitische denkers, de imam Aboe 'l-Hamid Al-Ghazali, die ijdeltuiterij een vorm van polytheïsme noemde, met het eigen ik als een afgod naast Allah. Maar Ghazali leefde in een andere tijd, zijn Bagdad van de 12de eeuw was een bruisende multicultuur waar Joden, christenen, moslims en anderen elkaar in hun theologische debatten om de oren sloegen met mooie gedichten en argumenten van klassieke Griekse filosofen. Van die sfeer is op deze website weinig te bespeuren.

Bloeddorst voert de boventoon, gehuld in een gewaad van gezwollen vrome praat, een tale Kanaüns, die je perfect moet beheersen als je als buitenstaander zou willen doordringen tot deze site.

Neem bijvoorbeeld de manier waarop de organisatie Tawheed en Djihad (Monotheïsme en Heilige Oorlog) een aanslag op de Iraakse minister van milieu meldt: ,,In de naam van God, de barmhartige en goedertierene, zegen en vrede zij op de profeet en zijn familie en zijn metgezellen en zijn vrienden tot de dag dat wij hem zullen treffen, en voorts, hedenochtend is een ridder van het 'bataljon van hen die willen sneuvelen' eropuitgetrokken om een zuil van de geloofsafval te treffen, de minister van milieu, lichttoorts van het ongeloof....''

Probeer het eens na te doen, zo'n zin. Helaas leeft de zuil van geloofsafval nog maar de ridders hebben nog veel pijlen in hun koker over en een daarvan zal haar zeker treffen, als God het wil.

Het taalgebruik van de site is weinig kies, al roepen sommigen wel op om de toon te matigen, niet tegen de buitenwereld maar in onderlinge debatten. Maar niemand protesteert tegen de titel van een van de bijdragen: 'Foto's van het slachten van ongelovig schuim'. Ongelovig schuim is een vertaling bij benadering van een weinig gangbaar woord, waarmee in de oorlog van vorig jaar Saddams minister voor propaganda Sahhaaf de Amerikanen en Britten aanduidde. De foto's zijn overigens niet te vinden.

De site bericht over Afghanistan, Tsjetsjenië, Palestina en natuurlijk Irak. Uit dat land een foto van twaalf ontvoerde Nepalezen, ook 'ongelovig schuim', over wier lot weinig illusies hoeven te worden gekoesterd. Het is een gastbijdrage uit een andere site, van de groepering Ansar al-Islam, die tot begin vorig jaar een Taliban-staatje beheerde in een uithoek van het Koerdische gebied en de bevolking daar boetes oplegde wegens lachen in het openbaar. Hun fatwa's zijn keihard; één ervan lijkt een collectieve terdoodveroordeling van alle buitenlandse journalisten in Irak. Met keurige verwijzingen naar uitspraken van de profeet Mohammed, dat wel.

Op dit soort sites gaat de strijd in deze wereld tussen de 'waarheid' en de 'ijdelheid', of, in een andere terminologie, tussen 'de leeuwen van het monotheïsme' en de 'kleinkinderen van apen en zwijnen', ook wel Joden en kruisridders genoemd.

De toevoeging kleinkinderen is belangrijk. In de Arabische wereld scheld je elkaar vaak uit met je familie, in de trant van 'hondenzoon' of 'zoon van de vuilpoes'. Kleinkinderen passen goed in het Iraakse cultuurpatroon, met zijn clanstructuur. Via kleinkinderen kwets je de aartsvader van de vijandelijke clan.

Islamic-minbar laat een zekere verscheidenheid van meningen toe. De beheerder greep een keer in om een ruzie tussen de 'bataljons van Aboe Hafs de Egyptenaar' en het 'islamitische leger van Europa' in de kiem te smoren.

De 'bataljons' die zich eerder verantwoordelijk stelden voor de aanslag in maart in Madrid, hadden Italië en zijn premier Berlusconi een ultimatum gesteld. Een paar dagen later deed het 'islamitische leger van Europa' in vergaande brutaliteit hetzelfde en gaf, wat erger was, de Italianen bovendien nog een dag uitstel. Na een getergde reactie van de 'bataljons' verwijderde de beheerder de bijdrage van het 'islamitische leger van Europa'. De bataljons willen Rome laten branden als onder Nero en voorspellen dat Berlusconi het niet lang meer zal maken.

Gisteren stortte een Libische groep zijn lava uit over de Italiaanse premier, die Kadafi wil bezoeken. De groep beschuldigt de Libische regering ervan ,,de vlag van het kruis te hebben gehesen boven het islamitische Libië en de eisen van de Joden en de christenen te hebben ingewilligd''. Mocht Berlusconi de Libische grond toch bezoedelen, dan roept de organisatie de heilige oorlog tegen Kadafi uit. Alle leden van zijn regime zijn dan vogelvrij.

Eensgezind zijn de bijdragen in hun afkeer van de 'kleinkinderen van apen en zwijnen', maar debatten woeden er over Nadjaf. De site is overwegend extremistisch soennietisch maar ook sjiitische aanhangers van Sadr komen aan het woord. Ze zien de strijd van Sadr en de zijnen als een bijdrage aan de oorlog tegen de 'ijdelheid' en de 'farao'.

Maar er zijn andere geluiden. ,,In de leerhuizen van deze onreine stad spelen ketterij en onbeschaamdheid hun loze spel'', foetert een bezoeker. ,,Wat zijn die heiligdommen van Nadjaf eigenlijk?'', toornt hij verder. ,,Het graf van de moordenaar van kalief Omar soms?'' Hij bidt God dat die de christenen in Nadjaf de overwinning mag schenken op de sjiieten. En of hij en passant ook nog even de Iraanse heilige stad Qom wil omkeren. Sadr noemt hij een blaffende, domme hond die geen fatsoenlijke Arabische zin kan uitspreken zonder taalfouten. En hij wijst erop dat de imam Ali helemaal niet ligt begraven in Nadjaf omdat God in zijn wijsheid zijn ware begraafplaats geheim heeft gehouden.

Deze man krijgt in een boze reactie te lezen dat hij een Joodse aap is die lasterpraat rondstrooit over helden, vanuit zijn geriefelijke appartement met airconditioning in Bahrein.

Wat er in een ,,objectieve discussie over de organisatie Al-Kaida, die de broeders misschien niet boos zal maken'' heeft gestaan zullen we nooit weten want de beheerder heeft die bijdrage geschrapt. In tegenstelling tot de nuttige wenken die computeringenieur Maqdisi geeft aan mensen, die zich willen aansluiten bij Al-Kaida. Hij legt uit dat je moet wachten totdat Al-Kaida jou benadert, en dat laatste kun je bereiken door je op bepaalde manieren te gedragen en te uiten.

Hij is niet bang dat de kleinkinderen van apen en zwijnen of andere vijanden van God zullen profiteren van zijn tips, want hij is ervan overtuigd dat die niet in staat zijn tot het langdurige en geraffineerde toneelspel, dat nodig is om Al-Kaida in de luren te leggen.

Internet is oorlog. Daarom is er op de site een afdeling met tips voor computerliefhebbers, over het opzetten van sites en vooral het beveiligen daarvan. Ze krijgen voor hun inspanningen het paradijs beloofd.

Niet altijd hebben ze succes, getuige een bedroefd bericht over de inbraak van Amerikaanse hackers bij een bevriende site. Bij aanklikken verschijnt daar nu een Amerikaanse vlag en een portretje van Bin Laden, met een rood kruis over zijn gezicht en baard.

Blijft de vraag hoelang deze site het nog zal volhouden tegen Amerikaanse hackers. Hoeveel bezoekers hij heeft is onduidelijk. Klein zal het aantal niet zijn, al zal het achterblijven bij www.kitabat.com, waar Iraakse ballingen aan zijn verslaafd en waar het een stuk prettiger toeven is. Maar islamic-minbar.com is interessanter voor het Nederlandse ministerie van defensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden