De heilige hond mag niet meer poedelen

ANTOINE VERBIJ

In Duitsland, luidt een gezegde, is alles verboden wat niet uitdrukkelijk is toegestaan. Honden bijvoorbeeld mogen alleen onaangelijnd buiten lopen waar borden staan die daartoe verlof geven. Dat geldt ook in Berlijn, al houden weinig hondenbezitters zich daaraan. Wie zijn hond de vrije loop wil laten, moet eigenlijk naar een speciaal bos aan de rand van de stad.

Daar, in het Grunewald, gelegen in het deftige stadsdeel Zehlendorf, is het grootste hondenuitlaatgebied van Europa. Een stuk bos van 800 hectare. En er zijn ook heerlijke meren waarin de honden kunnen poedelen. Meren met mooie namen als Krumme Lanke en Schlachtensee.

Maar met dat poedelen is het nu gedaan. Vanaf half mei geldt een verbod voor onaangelijnde honden aan de oevers van de meren. Badgasten wensen niet langer nat gespetterd te worden door zich uitschuddende honden. Bovendien, zo vond de stadsdeelraad, moet ook gedacht worden aan al die luizen en ziektekiemen die de dieren in het water verspreiden.

Dat lieten de hondenbezitters, en dat zijn er nogal wat in Berlijn, niet op zich zitten. Op Hemelvaartsdag togen duizenden van hen met hun viervoeters naar de omstreden gebieden om te protesteren. De honden keurig aangelijnd, want zo zijn die Duitsers dan ook wel weer. De boze burgers eisten hun hondenparadijs terug.

Want een paradijs is het daar, in het Grunewald. Nergens tref je zo dicht bijeen zo veel voorzieningen voor het hondenwelzijn aan. Een hondendokter heeft er zijn praktijk, een boetiek etaleert er de laatste exclusieve hondenmode, er is een gedragstherapeutisch centrum voor honden, en een restaurant waar honden samen met hun baasjes aan tafel kunnen zitten.

Op de parkeerplaats bij het hondenuitlaatgebied staan flink wat bestelwagens van hondenuitlaatdiensten die overal in de stad honden ophalen, sommige zelfs 24 uur per dag. En daar stormt weer een roedel honden het busje uit, het bos in. Grunewald is een hel voor hondenhaters.

Vijftien jaar lang heeft het stadsdeelbestuur geprobeerd vrede te stichten tussen de hondenhaters en de hondenliefhebbers in het Grunewald. Telkens vergeefs. De Berlijnse hondenbezitter liet zich niet disciplineren en zijn hond nog minder. Nu is het bestuur met een compromis gekomen. Aan de oevers van de beide meren mogen de honden niet meer los. Maar er is nog een derde meer, de Grunewaldsee, en daar mogen de mensen niet meer los. Dat meer is simpelweg verboden verklaard voor tweevoeters. Daar mogen de honden de boel volschijten en -zeiken, daar mogen ze de grond omwoelen, daar mogen ze in het water springen en met hun natte vachten wild spetteren.

Maar de hondenbezitters nemen daar geen genoegen mee. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen om een referendum af te dwingen. Daarvoor hebben ze 7000 handtekeningen nodig, wat niet zo moeilijk is in een stad met naar schatting 250.000 honden en een veelvoud aan baasjes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden