De hegemonie van het merk Apple is voorbij
Een aantal jaar stond het bedrijf soeverein op de eerste plaats, maar Apple is van de troon gestoten op de lijst van de waardevolste merken ter wereld.
De nieuwe nummer een op de lijst die ieder jaar door marktonderzoekbureau Millward Brown wordt gepubliceerd is Google, vorig jaar nog tweede. De waarde van dat merk wordt op 158 miljard dollar geschat.
De troonsafstand van Apple komt niet echt als een verrassing. Het bedrijf stond altijd bekend als een revolutionaire vernieuwer. Het was zelfs niet te beroerd was om zijn eigen producten de markt uit te concurreren, als het iets beters had bedacht. Zo luidde de introductie van de iPhone het einde in van de hegemonie van de iPod.
Imago inkopen
Maar sinds het overlijden van Steve Jobs lijkt het bedrijf zijn innovatieve randje verloren te hebben. De introductie van de iPad, in 2010, was de laatste revolutionaire vernieuwing die uit Californië tot ons kwam.
Ondertussen verliest de iPad marktaandeel aan andere tablets, zoals die van Samsung, een bedrijf dat zich overigens met een 29e plaats in de merkenlijst tevreden moet stellen. En ook op de muziekmarkt staan de inkomsten van het bedrijf onder druk: de iTunes winkel, waarin Apple MP3'tjes verkoopt, geldt in het tijdperk van streamingdiensten zoals Spotify als een beetje ouderwets.
Er gaan dan ook al weken zeer hardnekkige geruchten dat Apple op het punt staat om het bedrijf Beats over te nemen: dat produceert hippe koptelefoons, maar bestiert ook een eigen streamingdienst voor muziek. Ook dat maakt weer veel kritiek los: er was een tijd dat Apple zo'n dienst zelf uitgedokterd zou hebben, nu beperkt ze zich tot het opkopen van beloftevolle kleinere bedrijven. En behalve technologie moet ook imago moet tegenwoordig buiten de deur ingekocht worden: er was immers een tijd dat het witte snoertje van de iPod-koptelefoon veel hipper was dan welke andere koptelefoon ook.
"Ik zou zeggen dat in de afgelopen tijd de innovaties van Apple meer evolutionair dan revolutionair zijn geweest", drukt Oscar Yuan van Millward Brown zich voorzichtig uit. "Dat kan een rol gespeeld hebben bij het zakken van een plaatsje."
Google doet daarentegen van zich spreken met gedurfde projecten als de internetbril Google Glass. Maar ook kleine dingen maken een verschil, volgens Yuan: het feit dat het logo van de zoekmachine heel vaak op een creatieve manier aangepast wordt aan iets dat op die dag speelt, zorgt ervoor dat het merk zichzelf iedere dag weer op een positieve manier onderscheidt.
Stuivertje wisselen
Overigens laat het stuivertje wisselen tussen de twee bedrijven zien dat de onderliggende trend ongewijzigd blijft: technologiefirma's zijn de keizers van het eenentwintigste eeuwse kapitalisme. Op de plaatsen een tot en met vier treffen we behalve Google en Apple nog IBM en Microsoft aan. Pas daarna volgen McDonald's en Coca Cola.
Waarmee ook gelijk duidelijk is, dat de Verenigde Staten nog altijd de waardevolste merken binnen de landsgrenzen hebben. Al rammelen de Chinezen nadrukkelijk aan de poorten van de top 10. Het in Europa onbekende bedrijf Tencent stijgt bijvoorbeeld van 21 naar 14.
Nederland is met twee bedrijven in de top 100 veertegenwoordigd: Shell op 53, en ING op 98. Voor de volledige lijst, klik hier.