De heftige bloemen van Rommert Boonstra

'Towering Inferno' heet de beroemde film van Guillermin waarin een wolkenkrabber door vlammen wordt verwoest. Vurig en gloeiend is ook het rood op de twaalf monumentale bloemenfoto's van Rommert Boonstra. Ze hangen onder de titel 'Flowering Inferno' in het Natuurmuseum te Groningen.

Neem de tulp waarvan slechts stampers en meeldraden resten, aan een stompje steel. Zo zonder blaadjes is het tulpgeraamte net een afgekloven bot, achteloos achtergelaten. Vreemd en mooi tegelijk is ook de kale, pluisloze paardebloem, rustend op een reep rabarber in een cape van rode kool.

Een gladiool leunt verleidelijk tegen een muurtje van stokbreood en schimmelkaas. Meer dan aan een rampenfilm doen de steeds op wonderlijke associaties stoelende taferelen denken aan de theatrale, duistere, gloedvolle composities van cineast Peter Greenaway.

Ook tientallen andere bloemenfoto's van Boonstra die het Natuurmuseum laat zien, hebben de schimmige scheidslijn tussen groei en verval als onderwerp. Onder andeen Anna Enquist, Esther Jansma, C.O. Jellema en Rutger Kopland maakten er gedichten bij. In rieten strandstoelen in de tentententoonstellingszaal is hun poezie te beluisteren en er is ook een boek met de gedichten plus illustraties te koop.

Bij de geëxposeerde foto's - waarop trouwens ook vaak vruchten en groenten prijken - zijn verder lichtvoetige teksten gevoegd waarin namen worden verklaard en iets wordt verteld over de groeiwijze of vermeende genezende werking. Zo is de knol van de rode biet 'een zwelling van de stengelvoet' en zou de kruisdistel de menstruatie bevorderen. Tot slot zijn er gaatjes waaruit bloemodeur kan worden opgesnoven en vitrines met mooie oude plantengidsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden