De 'Hamlet van het Vaticaan' is zalig verklaard

null Beeld anp
Beeld anp

Paus Franciscus heeft vandaag een van zijn voorgangers, paus Paulus VI, zalig verklaard. Hij deed dat onder luid applaus van veel gelovigen op het St. Pietersplein in Vaticaanstad. Voortaan geldt 26 september, de geboortedag in 1897 van Giovanni Battista Montini uit de Noord-Italiaanse stad Brescia, als feestdag binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Redactie

Paulus VI, die tussen 1963 en 1978 paus was, staat vooral bekend als conservatief. In 1968 publiceerde hij de encycliek Humanae Vitae, waarin het gebruik van voorbehoedsmiddelen verboden werd. In Nederland was hij verantwoordelijk voor de benoeming van de conservatieve bisschoppen Ad Simonis en Jo Gijsen.

Maar Paulus VI was ook een tragische man wiens oprechte bedoelingen niet uit de verf kwamen, schrijft redacteur katholicisme George Marlet vandaag in Trouw. "Ironisch genoeg heeft juist de paus die als conservatief of zelfs reactionair te boek staat, vele hervormingen en vernieuwingen op zijn naam staan."

Marlet schreef een uitgebreid portret van de 'Hamlet van het Vaticaan', die zo werd genoemd omdat hij voortdurend twijfelde of hij wel de juiste beslissingen nam. Hier publiceren we een excerpt.


"De Paus die leed onder zijn ambt"

Het blijft een aangrijpend beeld, uit mei 1978. Een broodmagere en verzwakte paus Paulus VI spreekt op de uitvaart van zijn vriend Aldo Moro. Die oud-premier van Italië is na een gijzeling van 55 dagen door de terroristische Rode Brigades vermoord.

Vertwijfeld richt Paulus VI (echte naam Giovanni Battista Montini) het woord tot God: "U heeft niet geantwoord op onze smeekbede om de veiligheid van Aldo Moro, van deze goede, milde, wijze en onschuldige man, en vriend." Een zeldzaam moment van openlijke twijfel aan God van een man die zijn leven in dienst stelde van de rooms-katholieke kerk. Enkele maanden later, op 6 augustus 1978, overleed Paulus VI zelf.

Met zijn zaligverklaring staat 'een van de meest onderschatte pausen van de 20ste eeuw' weer in de aandacht. In april werden zijn voorganger en zijn opvolger al heilig verklaard. Maar Paulus VI miste het charisma van Johannes XXIII (voor hem) en Johannes Paulus II (na hem) en kon dus ook niet de begeestering opwekken waardoor gelovigen alles prachtig vinden wat een paus zegt en doet.

Abonnees van Trouw lezen vandaag in het katern de Verdieping het volledige portret van paus Paulus VI

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden