De halvemaanvis

Ten minste vier nieuwe diersoorten werden er afgelopen maand ontdekt. Vier. In één maand! Op Sulawesi stuitte men op een rat die nauwelijks tanden had, in een Amerikaanse grot werd een nieuwe spinnensoort ontdekt, onderzoekers zagen op Flickr een nieuw soort insect. Maar de meest spectaculaire vondst deed men in Vietnam: een vis met een penis aan zijn kop. Hele intrigerende foto's leverde dat op.

Trek die som van vier nieuwe dieren per maand door, en we krijgen er per jaar een kleine vijftig soorten bij. Goed, er verdwijnen ook dieren - de vuursalamander bijvoorbeeld, komt in Nederland nauwelijks nog voor - maar al die nieuwe fauna is toch een troost: het gaat niet alleen bergafwaarts met de natuur.

De Sulawesische rat gaat tegenwoordig door het leven als 'Paucidentomys vermidax', die spin kreeg meteen een tamelijk prehistorische naam: 'Trogloraptor'. Alsof de onderzoekers C. Buddingh' (1918-1985) hadden geraadpleegd voor de naamgeving. Want het hadden zo titels van Gorgelrijmen kunnen zijn. Wie kent ze niet 'De Mastodonderkop', 'De Bozbezbozzel' en natuurlijk de even angstaanjagende als onsterfelijke 'Blauwbilgorgel', met een vader als 'porgel' en een moeder als 'porulan' - 'daar komen vreemde kind'ren van. Raban! Raban! Raban!' De Vlaamse Raymond van het Groenewoud maakte er ooit een geweldige muzikale versie van.

C. Buddingh' was bij leven een populair dichter en zelfs een televisiepersoonlijkheid. Een vuistdik oeuvre liet hij na, met vaak geestige, soms haast cabareteske, en ook een beetje melancholische gedichten.

Al is deze 'Halvemaanvis' vooral zielig. Zie hem in het wier verscholen, miskend, en vergeefs huilend omdat hij niet voor vol wordt aangezien, zoals zijn neefjes maanvissen. Een woordvondst, deze 'Halvemaanvis', maar had dit visje eigenlijk wel ntdekt willen worden?

De halvemaanvis

Heeft toch zo'n verdriet,

Omdat niemand hem ooit eens

Voor vol aanziet.

Hij houdt zich stilletjes

Schuil tussen 't wier,

En denkt: was het vast maar

Mijn laatste kwartier.

Soms rolt er een traan

Langs zijn neus naar benee;

Maar wat wil één zo'n traan

In die eindeloze zee?

C. Buddingh'

Uit: Buddingh' gebundeld. Gedichten 1936-1985. Nijgh & Van Ditmar, 2010

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden