De hal waar judoka Juul Franssen niet wil trainen

De ingeruilde Arnhemhal op Papendal.Beeld ANP

Met een centrale aanpak probeert de judobond de aansluiting met de wereldtop te behouden. Dat moet in 2024 olympisch goud opleveren.

De Arnhemhal op sportcentrum Papendal is door de Nederlandse judoka’s gisteren ingeruild voor de Ruskahal. De judoka’s trainden al even in de fonkelnieuwe dojo, die ruim zevenhonderd vierkante meter groot is, maar gisteren werd deze officieel geopend. De ingebruikname van de hal is een van de laatste stappen die de Judobond Nederland (JBN) zet in het centralisatieproces.

Met dat proces werd in september vorig jaar gestart. Ruim vijftig judoka’s die een fulltime-topsportprogramma volgden doen dat nu op Papendal, met als doel om het hele Nederlandse judo op een hoger niveau te krijgen. De JBN volgt daarmee het voorbeeld van andere landen uit de top van het judo.

Dat vrijwel alle Nederlandse topjudoka’s nu op Papendal trainen, komt voort uit de evaluatie die de judobond hield na de Olympische Spelen van 2012 in Londen. “Een verandering in onze werkwijze was noodzakelijk om de aansluiting met de wereldtop te behouden”, vertelt Henry Bonnes, directeur topsport van de JBN. “Tijdens de laatste twee wereldkampioenschappen en Olympische Spelen, gingen we telkens met slechts een bronzen medaille naar huis. Op zo’n moment is het belangrijk dat je als judobond je verantwoordelijkheid pakt.”

Structuur

De judobond heeft volgens Bonnes met bijna de hele olympische ploeg zorgvuldige afspraken gemaakt over het fulltime-programma op Papendal. “Dat betekent dat we kiezen voor structuur in plaats van vrijblijvendheid.” Daarnaast vindt de bond dat er langs de mat altijd een coach moet staan die is aangesloten bij het Nationaal Trainingscentrum. Als een judoka niet voldoet aan die afspraken, dan wordt die door de JBN niet meer uitgezonden naar wedstrijden, zo merkte Juul Franssen al, zo vertelde ze gisteren in Trouw.

Tekst loopt door onder de afbeelding. 

Judoka Juul Franssen besloot niet meer op Papendal te trainen.Beeld arie kievit

Het opzetten van het centralisatieprogramma ging niet zonder slag of stoot en bij de start daarvan, zes maanden geleden, merkte Bonnes ‘een grote mate van onzekerheid.’ “Maar inmiddels zijn de judoka’s over het algemeen gewend en zijn de reacties positief. Natuurlijk maakt een zwaluw nog geen zomer, maar we hebben samen wel een stap gezet.”

Frank de Wit (21) is een van de judoka’s die fulltime is gaan trainen op Papendal. Hij heeft al wat trainingsuren in de Ruskahal gemaakt en merkt dat het groepsgevoel sinds september beter is geworden. “Als je naar een toernooi gaat krijg je meer berichtjes dan voorheen. Vroeger zat je bij een club en was je meer bezig met de mensen op de club. Nu doen we het echt met het nationale team.”

Achterstand

De Wit is tevreden dat Nederland het voorbeeld volgt van andere landen. “Andere landen zijn het judo ook gaan centraliseren. Als we daar niet in meegaan kunnen we een achterstand oplopen en dat zou zonde zijn.”

Doordat aan het centralisatieprogramma van de JBN ook junioren meedoen, moet Nederland volgens Bonnes in de toekomst weer succes gaan boeken. “De komende jaren gaan uitwijzen wat het gecentraliseerde trainen op gaat leveren, maar we willen onze ambitie realiseren en dat is olympisch goud in 2024.”

Papendal vond vernoeming goed idee

Willem Ruska, de twee jaar geleden overleden judoka naar wie de hal is vernoemd, won tweemaal goud op de Olympische Spelen van 1972. In eerste instantie was het de bedoeling dat de nieuwe dojo gewoon judohal ging heten. Maar de judobond vroeg aan sportcentrum Papendal of de nieuwe trainingslocatie de Ruskahal mocht gaan heten. “In aanloop hiernaartoe hebben we een hal nooit de naam van een persoon laten dragen, maar ik heb hier alleen maar positieve geluiden over gehoord”, aldus Jochem Schellens, directeur van Papendal. De weduwe van Ruska was gisteren bij de opening aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden