De hacker is in China een gerespecteerde boef

dialoog | Overleg over cybercriminaliteit in Peking leverde weinig op. Maar het land geeft nu wel toe dat er hackers zijn.

Tijdens de cybersecurity-dialoog tussen China en de Verenigde Staten deze week in Peking, was de opbrengst mager. Er waren 'tijdelijke e-mailadressen' opgezet om informatie over cyberrisico's uit te wisselen, aldus vice-secretaris voor binnenlandse veiligheid Suzanne Spaulding. Het was de tweede bijeenkomst sinds president Obama en president Xi vorig jaar afspraken cybercriminaliteit tussen beide landen aan te gaan pakken. De volgende stap, zo kondigde Spaulding aan, zijn permanente e-mailadressen.

Ze mogen er nog niet zo goed over kunnen communiceren, maar zowel China als de Verenigde Staten zegt fel tegen het roven van bedrijfsgeheimen te zijn. Voor China was dit een nieuw publiek standpunt. Na jaren ontkenning gaf de regering in maart 2015 in een militair document toe dat het land 'gespecialiseerde units toegewijd aan het aanvallen van computernetwerken' tot zijn beschikking heeft. De huidige gesprekken richten zich vooral op commerciële cybercriminaliteit en de noodzaak van het respecteren van intellectuele eigendomsrechten in diverse topsectoren; wat er aan militaire - al dan niet technologische - geheimen wordt binnengehaald blijft onderbelicht.

China wordt regelmatig beschuldigd van het hacken van buitenlandse militaire bedrijven of instanties: vorig jaar maakte de NSA bekend dat Chinese hackers geheime informatie over de radar en motor van de Joint Strike Fighter hadden gestolen. Naast het Duits-Nederlandse Rheinmetall zijn ook Noorse bedrijven de afgelopen jaren informatie over militaire technologie aan China kwijtgeraakt, maakte een Noorse generaal in februari bekend.

Op dit soort aantijgingen reageert China doorgaans niet of ontkennend, maar in maart prees staatsblad de Global Times wel openlijk de door de Amerikaanse overheid veroordeelde Chinese hacker Su Bin. Als Su Bin inderdaad militaire geheimen aan de Chinese overheid had doorgespeeld, zo schreef het blad, "tonen wij hem graag ons respect voor de dienst die hij ons land bewijst".

Ondertussen onderwerpt president Xi als dominante opperbevelhebber China's leger aan de meest ingrijpende bestuurlijke hervormingen sinds de jaren '50. Hij verving een deel van de legertop, verdeelde China in nieuwe militaire zones, en schrapte 300.000 banen om een einde te maken aan de corruptie en inefficiëntie die ervoor zorgt dat het leger, ondanks steeds betere wapens, achterblijft qua prestaties. Gaten in het Chinese wapenarsenaal worden opgevuld met geavanceerde technologie uit Rusland - een opbloeiende wapenhandel is een van de weinige concrete resultaten van de goede band tussen Xi en Poetin.

Xi's rigoureuze aanpak van het leger is risicovol, zeggen gepensioneerde generaals. Maar Xi vindt ook veel steun, bijvoorbeeld op China's vele nationalistische internetfora. Zo lijkt hacken hoogstens een van de pijlen op de boog van president Xi om van China een moderne militaire grootmacht kan maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden