De Haagse kier

De grote voorbeelden komen uit het buitenland. Alle campagneleiders keken naar de swingende verkiezingsbijeenkomsten van Bill Clinton, waar Fleetwood Mac met z'n Don't stop now de aanhang een motiverende avond bezorgde.

Muziek en entertainment krijgen hoe langer hoe meer invloed op Nederlandse verkiezingscampagne. De VVD liep voorop met opgetuigde shows, waar de kandidaat-volksvertegenwoordigers steun kregen van artiesten. De liberalen pakten bij vorige campagnes uit met Gordon, Anita Meijer en het 'Kedeng-Kedeng' van Brabander Guus Meeuwis. Stond Willeke ook niet een keer te zingen op een 'grote VVD-avond'? Zij werden trouwens gewoon betaald.

Dit keer doet de VVD het met minder grote namen. Het cabaretduo Monique Brouwer en Bert Hermelink, tevens toetsenist van Toontje Lager, treedt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zeven keer op. Zodat door het hele land hun boodschap klinkt: 'Wees nooit tevreden met minder dan een tien'.

Nederlandstalige muziek is in bij meer partijen. De SP zette Bob Fosko van de Raggende Mannen in, samen met Nico Brandsen, die vaste toetsenist was van Ilse DeLange. Ze zingen de campagnesong van Jan Marijnissens partij: 'Een mens is meer...'

De Zeeuwse band Blof is tegenwoordig op pad voor de Partij van de Arbeid. De sociaal-democraten contracteerden ook Ellen ten Damme en haar rockband.

In de campagne van vier jaar geleden was er een vreemde geschiedenis rond de muziek van de PvdA, toen één van de leden van The Scene, Thé Lau, de opdracht had gekregen het centrale verkiezingslied te schrijven. Lau maakte 'Rode Aarde', maar het werd afgekeurd en klonk nooit op PvdA-bijeenkomsten van 1998. Te weinig campagnekreten ('Sterk en Sociaal') in de tekst, te vaak het gevoelige woord 'rood'. Thé Lau zette het nummer alsnog op zijn album 'Marlene'.

Het PvdA-lied 'Rode Aarde' van Thé Lau, dat in 1998 door de campagneleiding werd verworpen:

De mens die aan zichzelf steeds denkt

en aan zichzelf alleen

hij is nooit ver bij mij vandaan, oh nee

Edelman of bedelman, het zal altijd zo zijn

de sterrenhemel leert, verschil is schijn

Nog steeds zijn wij degenen die we altijd zijn geweest

Altijd zal er een huis bestaan, open en van waarde

altijd zal er een huis bestaan, gebouwd op rode aarde

Barones of bedelvrouw, het zal je kind maar zijn

de sterrenhemel leert, verschil is klein

Vergeet niet wie je bent is wie je altijd bent geweest

Altijd zal er een huis bestaan, gebouwd op milde aarde

Het CDA heeft de huidige sfeerbepalende campagnetune 'Samen' laten opnemen door Sigs People Project. Op pad langs steden en dorpen zoekt de campagneleiding het verder in typische regionale muziek. Vooral in het zuiden marcheert vaak het maatschappelijke middenveld de zaal binnen, in de vorm van de plaatselijke harmonievereniging.

Deels door geldgebrek, deels uit angst voor een inhoudsloos imago zoekt GroenLinks het in straatbandjes, zoals Viva Zapata, en kleinere swingende Afrikaanse of Caribische groepen. ,,We hebben geen typische GroenLinks-tune. We gebruiken geen muziek om aantrekkelijker te worden voor een breder publiek'', vertelt een campagne-medewerker.

Toch is het soms feest. De geluidsinstallatie ging keihard open toen op het partijcongres de kandidaat-kamerleden op het podium stonden: Jennifer Lopez, met 'Let's get loud'. Het leek de Superbowl in Amerika wel.

Dat brengt ons op tien vruchten uit de muzikale fruitmand van de Nederlandse politiek:

1Blof

2Ellen ten Damme

3Monique Brouwer

4Bert Hermelink

5Bob Fosko

6Nico Brandsen

7Thé Lau

8Viva Zapata

9Gordon

10Anita Meijer

Dat liederen en politiek nauw met elkaar verbonden zijn wisten ze allang in de vroegere ARP. Was daar een lijsttrekker gekozen, dan zongen ze routineus een 'daaltje'. Psalm 134, vers 3: 'Dat 's Heeren zegen op u daal'. Moest een strijdlied uit de kast komen dan zochten de mannenbroeders psalm 89 op, de verzen 7 en 8: 'Wij steken het hoofd omhoog en zullen 'd eerkroon dragen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden