De Haagse kier

De 110 van de 225 kamerleden en senatoren die aan het onlangs gehouden onderzoek van het Historisch Nieuwsblad meededen, kozen de liberaal Pieter Cort van der Linden tot de beste en de socialist Joop den Uyl tot de slechtste premier van de 20ste eeuw. De kamerleden van de linkse partijen waren licht oververtegenwoordigd, dus daar lag het niet aan. Den Uyl was in het lijstje van de beste premiers trouwens derde, achter zijn voorganger Willem Drees. Die hoge scores geven aan dat hij, net als in zijn dagen, nog altijd wordt verguisd en bewonderd.

De beste premiers van de 20ste eeuw:

1 Pieter Cort van der Linden (27)

2 Willem Drees (26)

3 Joop den Uyl (18)

4 Ruud Lubbers (11)

5 Wim Kok (9)

6 Jelle Zijlstra (4)

7 Hendrik Colijn (3)

Willem Schermerhorn (3)

9 Piet de Jong (2)

10 Charles Ruijs de Beerenbrouck (1)

Pieter Gerbrandy (1)

Barend Biesheuvel (1)

Dries van Agt (1)

Cort van der Linden, die tussen 1913 en 1918 de kiesrecht-kwestie en de schoolstrijd oploste, alsmede besloot tot de aanleg van de Afsluitdijk, dankt zijn verkiezing vooral aan paarse kamerleden, het merendeel afkomstig uit de VVD uiteraard. Hij leidde een paars kabinet avant la lettre, bestaande uit liberalen en vrijzinnig-democraten, gedoogd door de socialisten, die nog niet aan regeren toe waren. PvdA-senator Jurgens herinnert in het blad aan 'de schande van het Binnenhof': de raadselachtige verdwijning van het portret van het kabinet-Cort van der Linden. Dit schilderij hing altijd in de rookkamer van het oude kamergebouw, maar bij de verbouwing in 1993 is het zoek geraakt. Volgens het officiële verhaal is het vermoedelijk in een afvalcontainer terecht gekomen, nadat het uit de lijst was gehaald en opgerold in een hoek van het vertrek was gezet. Volgens de theorie zou een werkman het voor een rol oud zeil hebben aangezien en weggegooid. Zeker is dit echter niet. Het is in het geheel niet uitgesloten dat iemand het heeft gejat, wat uit oogpunt van nationaal kunstbezit minder erg is, want dan bevindt het zich immers nog ergens.

De tien slechtste premiers van de 20ste eeuw:

1 Joop den Uyl (25)

2 Dirk Jan de Geer (22)

3 Dries van Agt (21)

4 Hendrik Colijn (9)

5 Ruud Lubbers (7)

6 Wim Kok (6)

Victor Marijnen (6)

8 Pieter Gerbrandy (2)

Jan de Quay (2)

10 Barend Biesheuvel (1)

Willem Drees (1)

Jo Cals (1)

Willem Schermerhorn (1)

Den Uyl dankt zijn eerste plaats als slechtste premier van de eeuw aan kamerleden van VVD, CDA en klein christelijk. Zij schilderen de socialist, die tussen 1973 en 1977 'het progressiefste kabinet van de eeuw' leidde, af als illusionist van de maakbare samenleving, potverteerder en polariseerder.

De tien beledigendste bijnamen van Pim Fortuyn:

1 De nieuwe Mussert (Rob Oudkerk)

2 De Sjors van de rebellenclub (Frits Bolkestein)

3 Polder-Mussolini (Manuel Kneepkens)

4 De Pietje Bel van de politiek (Bolkestein)

5 De Nederlandse Jörg Haider (onbekend)

6 De Emile Ratelband van de politiek (Bolkestein)

7 De rattenvanger van Hamelen (Bolk en anderen)

8.Pim kale Bim (Freek de Jonge)

9 De Mussolini van de 21ste eeuw (Jan Blokker)

10.Type-Mussolini (Bas Eenhoorn)

Volgens zijn kleindochter is het niet Bouke, maar Bauke Roolvink. We voerden deze antirevolutionair vorige week op als de mogelijke bron van de uitspraak: het is voor ons lood om oud ijzer of we met de PvdA of met de VVD regeren. Later meer hierover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden