De Haagse broedmachine

De bevalling van de vrouw van Wouter Bos zou normaal gesproken niet zo snel nieuws zijn, maar haalde midden in het kerstreces toch alle kranten. De kleine berichtjes over de geboorte van Jula Roos, tweede dochter na Iris, werden natuurlijk vooral veroorzaakt door de voortdurende belangstelling voor de taakverdeling tussen de kandidaat-premier en diens echtgenote Barbara.

Dat Bos de PvdA-fractie wekelijks een dagje op afstand bestuurt omdat hij 's maandags in de luiers zit, wekt steeds weer opnieuw bewondering dan wel deernis op. Vlak voor de jaarwisseling gaf hij in een interview toe dat de papadag moeilijk vol te houden zal zijn, mocht hij straks premier worden.

Dat de halve natie lijkt mee te denken over de dagindeling van de familie Bos wekt soms wat wrevel bij de jonge moeders aan het Binnenhof. Femke Halsema was in 2003 nog maar net bevallen van de tweeling Suzy en Bruno toen ze in een interview met de Volkskrant vertelde dat zij het maar moeilijk heeft om het evenwicht te vinden tussen de commode thuis en de GroenLinks-fractie in Den Haag.

“Wouter Bos krijgt een emancipatoir elan door te zeggen dat hij vier dagen werkt. Ik manoeuvreer tussen duivel en diepzee. Als ik zeg dat ik vier dagen ga werken, ben ik gauw een zwak politicus. Zeggen dat ik zes dagen werk, maakt mij tot een ontaarde moeder. Denkt u dat u een luier kunt verschonen?, vragen ze aan Wouter Bos. Van mij wordt verondersteld dat ik permanent luiers aan het verschonen ben“, aldus Halsema toen.

Zij maakt er verder weinig woorden aan vuil. Toen ze vernam dat er in een partijafdeling driftig werd gedebatteerd over de vraag of je fractievoorzitterschap en moederschap kunt combineren, raadde ze al die belangstellenden aan om snel lid te worden van de SGP.

Dat de Haagse kaasstolp een goed functionerende broedmachine is geworden is natuurlijk een beetje over dreven. Toch lopen er aan het Binnenhof meer jonge moeders en vaders rond dan vroeger.

Zonder veel ophef kreeg VVD-staatssecretaris Melanie Schulz (verkeer en waterstaat) al regerend een kind. En haar CDA-collega Karien van Gennip is al weer voor de tweede keer sinds zij staatssecretaris van economische zaken werd begonnen aan een zwangerschapsverlof. Bij Van Gennip is zelfs de voorspelling openbaar geworden dat er een tweeling in het verschiet ligt, maar niemand maakt zich echt druk om haar combinatie van kinderwens en politiek.

Afgezien van oud-minister van verkeer Tjerk Westerterp, die mopperde dat zijn vroegere departement wordt bezet door een vrouw die wel heel vaak zwanger is. Maar eerlijk is eerlijk, Van Gennip had het tevoren bij de CDA-leiding aangekaart toen ze haar vroegen voor de functie.

In welke fracties zitten de grootste gezinnen? De CDA'er Algra en ChristenUnie-fractieleider Rouvoet scoren hoog, met beiden vijf kinderen. Daar gaat alleen Saskia Noorman-Den Uyl overheen, die een gezin van zes kinderen wist te beredderen. De dochter van de PvdA-premier was natuurlijk gewend aan een groot gezin; Joop en Liesbeth den Uyl hadden er zeven.

Even tellen: uit gegevens van het parlementair documentatiecentrum blijkt dat de huidige 150 kamerleden samen totaal 191 nakomelingen hebben. Het zijn er iets meer, want ze gaven niet allemaal een kijkje in hun privé-slaapkamers.

De 44 koppen tellende CDA-fractie scoort zeer hoog, want in 26 christendemocratische gezinnen kregen ze 67 kinderen, een gemiddelde van bijna 2,6 per gezin. PvdA en VVD komen op krap 2,3 kind per gezin. De groep Lazrak doet het ook goed met een gemiddelde van drie, maar Lazrak is in z'n eentje.

Bovenaan als gemiddeld meest kinderrijke fractie staat de drie leden tellende ChristenUnie. Rouvoet heeft er dus vijf, Tineke Huizinga drie en Slob vier. Een winnend gemiddelde van vier CU-kinderen.

D66 eindigt onderaan, twee leden geven slechts drie nazaten op, de tweeling van Ursi Lambrechts en het bijna twee jaar oude zoontje van Lousewies van der Laan, Helix Karel Menno, die ook gewoon tussen het Kamerwerk door geboren werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden