De gummybeertjes van Peter Sagan

Peter Sagan, hier op het podium in Amiens. Beeld epa
Peter Sagan, hier op het podium in Amiens.Beeld epa

Al 29 keer stond hij in de top-5 van een Touretappe, maar Peter Sagan uit Slowakije won slechts vier keer. Hij is goed voor de Tourpoule, maar het niet winnen is frustrerend voor hemzelf. Vandaag is hij dé topfavoriet op de etappeoverwinning in Le Havre. Wie is deze man, een van de smaakmakers van de Tour tot nu toe?

Terug naar Neeltje Jans, vijf dagen geleden. Kort na de finish van de tweede etappe, terwijl er nog renners moeten binnenkomen, meldt de Australische journalist Dave Everett op Twitter: "Ik zag net Peter Sagan handenvol Haribo's in zijn mond stoppen. Hij at er zo veel dat hij zijn mond amper dicht kon doen."

Waar of niet waar, het idee beklijfde. Een jonge renner, uitgeput van een sprint met 67 kilometer per uur, wil kort na de finish iets zoets eten, maakt niet uit wat. Hij vindt drie gouden zakjes vol snoepjes, daar achtergelaten door de reclamekaravaan, scheurt ze open en giet de rode en groene beertjes in één keer zijn mond in.

Het verbaast niets dat juist Peter Sagan zich aan de snoepjes laafde. Niet omdat hij uitgesproken fan is van de beertjes, maar vooral omdat hij doet waar hij zelf zin in heeft. Een snoepje? Prima. Even een Red Bull tussendoor? Geen probleem.

Tour vanaf de Bank
In het blog 'De Tour vanaf de bank' doen wielerminnende Trouwredacteuren en -medewerkers die toevallig niet op de sportredactie werken vanaf de bank verslag van de Tour de France. Deze keer Kick Hommes met een profiel van zijn fietsheld, Peter Sagan.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De 25-jarige renner is de showbink van het peloton (hij heeft zijn haar laten groeien om er nog meer op één te lijken), is deze Tour meer dan in eerdere jaren volledig in zijn sas. Hij presenteert zich de eerste dagen excentriek en met veel geginngegap, volgens de door hem uitgeroepen Peter Sagan-style. Wat te denken van het verzoek om met een groepje sprinters door te rijden na een tussensprint, of het photobomben van een interview met de Italiaan Nibali. Sagan, die zich duidelijk weer een beetje verveelde, luisterde over de schouder van Nibali mee, en knikte bij elk antwoord. De Italiaan kon het hebben. "We zijn goeie vrienden."

De Slovaak is niet alleen goed met de fiets, hij weet dat ook zelf maar al te best. Hij is makkelijk te herkennen, want als hij niet in een of andere leiderstrui rijdt (deze Tour vooralsnog de witte trui voor beste jongere), dan toch wel in zijn nationale kampioenstrui. Want die kunnen ze net zo goed aan Sagan geven, zo klein is de tegenstand.

null Beeld epa
Beeld epa

Tijdens de koers heeft Sagan een feilloos oog voor de camera. Zijn overwinningsanimaties werden de afgelopen jaren steeds meer show. Een wheelie, Forrest Gump, de Hulk. Zelfs zijn Engels is beter geworden, nadat hij jarenlang alleen maar 'yes' antwoordde op vragen van journalisten.

Billenknijpincident
'Peto' zoekt in het peloton graag de grenzen op. Hij is de belhamel die expres later thuiskomt dan was afgesproken, het jochie dat propjes schiet naar de leraar. De jongen ook die over het randje gaat. Het billenknijpincident bij de Ronde van Vlaanderen was niet zo handig (net als een eerdere poging bij de E3-prijs), het neerzetten van een handtekening op de borst van een vrouwelijke fan ook niet.

Maar wat hij ook doet, Sagan komt er met een verontschuldiging mee weg. Zijn kwajongensstreken worden nog met de mantel der liefde bedekt. Misschien omdat wij ons als toeschouwer te goed vermaken met zijn fotobommetjes, zijn Porsche en zijn wel of geen zuipgedrag. Wij geven hem er bijnamen voor: Peter 'de hand' Sagan. En zijn blij als hij een masterclass (video) 'hoe spring ik over een vluchtheuvel' geeft.

Sagan komt uit Zilina, in het noorden van Slowakije. Door het dorpje stroomt de rivier de Vah, de voetbalclub is de plaatselijke MSK, die drie jaar geleden nog uitkwam in de Champions League. Sagan kan later nergens anders wonen, zegt hij zelf. Met zijn vriendin (die nog een jaar in Rotterdam studeerde) en hun pas verkregen hondje.

Zijn grotere broer Juraj, die tegenwoordig ook voor Tinkoff-Saxo rijdt, moedigt hem in zijn jeugd aan ook op de fiets te stappen. Dat doet hij op zijn negende. Op de mountainbike viert hij zijn eerste overwinningen en leert hij de truckjes die hij ook op de racefiets tentoonspreidt. Springen, wheelies en afdalen. Als hij per ongeluk zijn fiets niet krijgt geleverd door zijn toenmalige sponsor, verrast hij zijn teamgenoten door op de fiets van zus op te komen dagen. Hij wint.

Sagan is de meesteranimator en de fietsvirtuoos ineen. En soms tegelijk, bijvoorbeeld in het filmpje waar hij met zijn achterwiel een golfballetje de hole in zwiept. Zijn finesse op de fiets is ongekend. Let op de bocht dit hij in dit beeld na 25 seconden inzet. Sagan hangt zo schuin, dat de hoek zelfs zonder geodriehoek nog uit te rekenen is.

null Beeld ap
Beeld ap

Een leven zonder zorgen
Het leven van de Slovaak op de racefiets leek er een zonder zorgen. In 2013 reed hij in 40 procent van al zijn koersen in de top-10. Vorig jaar haalde hij een nog hoger percentage. Van zijn 85 koersdagen reed hij 45 keer bij de beste tien.

Dat blijkt ook uit zijn Tour de France-resultaten, al blijkt uit de etappes waar hij meedingt om de zege dat Sagan Greg van Avermaet-achtige trekjes vertoont. Veel tweede of derde, relatief weinig eerste. Enthousiastelingen bekeken de erelijsten en vonden de top-5 plaatsen van Sagan in zijn Tour-deelnames:

2012: 1,1,5,1,2,2,3,2
2013: 2,2,3,2,1,4,3,2,4
2014: 2,4,2,4,4,5,2,2,3
2015: 2,3,2

De lijstjes zijn indrukwekkend. De afgelopen twee edities eindigde Sagan in bijna de helft (!) van alle etappes bij de eerste vijf. Goed voor de Tourpoules ook. Maar winnen, dat zat er in die twee jaar slechts één keer in. In Albi, waar hij John Degenkolb de maat nam.

Maar zijn bolwerk vertoonde scheurtjes. Vanaf 16 juni won hij niets meer. Een lijn die hij dit voorjaar doortrok. Slechts één etappe in de Tirreno-Adriatico viel hem ten deel. In de klassiekers gaf hij niet thuis, waarna hij de wind van voren kreeg van teambaas Oleg Tinkoff, die de Slovaak juist had aangetrokken om ook in de voorjaarsklassiekers te winnen.

Gelukkig lijkt net op tijd de turbo weer te zijn aangezet. Sagan wist weer te winnen, bijvoorbeeld in de Tour of California. Daar wist hij naast twee etappes ook de eindwinst in de wacht te slepen, nadat hij al kotsend een bergrit had overleefd. Het was daar voor het eerst echt zichtbaar dat ook Sagan helemaal kapot kan gaan.

Sagan tijdens de Tourstart in Utrecht, zaterdag. Beeld epa
Sagan tijdens de Tourstart in Utrecht, zaterdag.Beeld epa

Vlak voor de Tour tankte Sagan vertrouwen met ritzeges op zijn traditionele eigen feestje in de Ronde van Zwitserland (waar Haribo toevallig ook sponsor is). Ook won hij het nationaal kampioenschap in Slowakije. Zoals gezegd niet heel verrassend, want noemt u maar eens één andere prof uit het land (zijn broer telt niet).

Kasseien naar Cambrai
Deze Tour lijkt Sagan weer zichzelf. In de kasseienrit naar Cambai, dinsdag, was hij moe, dat was duidelijk te zien. Dan gaat hij wat schokken op de fiets, staan de knieën opeens minder naar binnen en past er een skippybal tussen zijn stuur, bovenlijf en gekromde armen, die gehoekter worden. Tot de laatste vier kilometer zat Sagan in het laatste wiel, geradbraakt door het werk dat hij op de kasseien voor zijn kopman Contador had verricht. Toen duidelijk werd dat het peloton zich ging opmaken voor een sprint, hees de Slovaak zich recht, schudde nog een keer met zijn benen en werd uiteindelijk toch nog derde, achter een ontketende Tony Martin en zijn collega-Duitser John Degenkolb.

Woensdag reed Sagan de snelste sprint van het peloton, ware het niet dat hij te ver van achter zat. Het lijkt daarom een kwestie van tijd voordat Sagan zelf de bloemen mag ontvangen. Wellicht vandaag in finishplaats Le Havre, waar de finish voor hem lijkt te zijn uitgetekend. Kort voor de finish een kilometer klimmen en daarna de lijn. En achter de lijn, de Haribo's.

Met een oerkreet viert Sagan half maart in Tirreno-Adriatico zijn eerste overwinning sinds 16 juni. Beeld AP
Met een oerkreet viert Sagan half maart in Tirreno-Adriatico zijn eerste overwinning sinds 16 juni.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden