'De gulden moet het Europese project redden'

Beeld anp

Geert Wilders krijgt in zijn strijd voor de terugkeer naar de gulden steun van twee hoogleraren in de economische geschiedenis. Jan Luiten van Zanden en Hein Klemann pleiten net als de PVV-leider voor herinvoering van de nationale munt. Anders dan Wilders doen zij dit niet vanuit nationalistische motieven, maar juist vanuit de gedachte dat de oude munten het project Europa uit het slop kunnen halen.

"Het europroject is mislukt en daar is niets aan te doen", constateert Klemann die werkzaam is aan de Erasmus Universiteit. "In de jaren dertig bleek dat landen die tegen de stroom in roeiden en vasthielden aan de gouden standaard toen die overal inzakte, langer in een depressie bleven hangen dan landen die hun verlies namen en devalueerden. Vasthouden aan de euro kan alleen de ellende maar vergroten," schrijft hij in de Volkskrant.

Klemann vindt dat op de volgende vergadering van de Europese Raad niet de redding van de euro besproken moet worden, maar de vraag hoe we met zo min mogelijk kleerscheuren van die munt afkomen. "Die vraag zal evenwel niet worden gesteld. Daarvoor hebben de Europese leiders zich politiek te veel geïdentificeerd met de euro."

Herinvoering van nationale munten is volgens Klemann de enige optie omdat overheden daarmee weer greep krijgt op het monetaire systeem. Fantasieën over een neuro noemt hij 'waanideeën' die er voor "Nederland slechts toe leiden dat het zijn monetaire beleid geheel overdraagt aan Duitsland en er, zonder compensatie, alle greep op verliest."

Op de economensite Me Judice stelt Jan Luiten van Zanden dat er tussen de twee uitersten van een Europese superregering of totale Europese desintegratie nog een derde weg is; eentje die meer aansluit bij de 'historische missie' van de EU.

Luiten van Zanden constateert dat Europa zich in de geschiedenis altijd heeft gericht op verdieping en verbreding. Verdieping door politieke en economische samenwerking "waarvan de meest enthousiaste aanhangers hoopten dat het zou uitlopen op een Europese federatieve staat naar Amerikaans model." Met verbreding doelt de hoogleraar op de uitbreiding van de EU, eerst met landen als Spanje, Portugal en Griekenland, later met de staten uit het voormalige Oostblok.

Met de verbreding heeft Europa "jonge democratieën uitzicht geboden op een stabilisatie van hun politieke verhoudingen en op economische groei." Juist dat is de historische missie van Europa, stelt Luiten van Zanden. Hij vindt dat Europa daarmee door moet gaan en ook landen als Turkije en Tunesië een dergelijk perspectief moet bieden.

Maar juist de verdieping, waarvan de invoering van de euro een onderdeel is, staat de verbreding in de weg. "De te ver doorgedreven 'verdieping', waarvan (zoals het CPB onlangs becijferde) de welvaartseffecten beperkt zijn, ondermijnt daarmee de enorme welvaartswinst die door de verbreding gerealiseerd is en nog kan worden. Daarom pleit ik voor terugkeer naar de gulden, zodat het Europese integratieproces zich kan herpakken en opnieuw zijn historische missie kan vervullen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden