De gruwel die orkaan Idai in Afrika aanricht, wordt langzaam zichtbaar

Delen van de Zambezia provincie in Mozambique zijn vrijwel geheel onder water gelopen na orkaan Idai. Beeld AP

Cycloon Idai is met vernietigende kracht door Mozambique, Zimbabwe en Malawi getrokken. Het is een van de grootste natuurrampen op het zuidelijk halfrond.

Helikopters en satellieten van Nasa en Esa scannen het rampgebied op overlevenden, maar na cycloon Idai staan enorme oppervlakten meters onder water. Mensen konden zich nergens in bomen of op daken in veiligheid brengen. Langzaam dringt het tot de wereld door dat de verwoesting door Idai, die vrijdagochtend over Mozambique trok en daarna over ­Malawi en Zimbabwe, haar weerga nauwelijks kent.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties noemde het waarschijnlijk de grootste weergerelateerde natuurramp die het zuidelijk halfrond ooit heeft getroffen. Het officiële dodental staat op 300 doden in drie landen. Maar dat zegt niets over het werkelijke aantal, omdat hele dorpen verzwolgen zijn door het water. Het Rode Kruis verwacht dat het aantal doden nog aanzienlijk zal stijgen als het ­water zakt en de getroffen gebieden bereikbaar worden.

“De wereld heeft er nog nauwelijks ­benul van hoe ernstig deze ramp is”, zei Matthew Cochrane van het Rode Kruis dinsdag tegen Reuters. “De gruwel, de echte impact van wat er hier is gebeurd, wordt pas de komende ­ dagen echt zichtbaar.”

Slagregens

De uitgeraasde orkaan brengt ­hevige slagregens met zich mee die de getroffen gebieden nu teisteren. In Mozambique is een binnenzee ontstaan door de enorme golven die Idai het land instuwde. Het water wil niet zakken, maar blijft stijgen. De aanhoudende hevige regenval in Zimbabwe en Malawi zorgt voor grote waterstromen die via Mozambique naar de kust gaan en voor nog meer overlast zorgen.

“De humanitaire noodsituatie wordt met het uur erger”, zei Herve Verhoosel van het WFP tegen Associated Press. Save the Children, dat ook in de regio actief is, waarschuwde dat in Mozambique honderdduizend mensen direct in de ­gevarenzone zitten. De plaats Buzi aan de gelijknamige rivier dreigt binnen 24 uur geheel onder water te verdwijnen en daarmee de mensen op daken en in boomtoppen.

Stuwmeren achter verschillende dammen in Mozambique zitten aan hun maximale watercapaciteit, terwijl er nog veel meer water wordt verwacht. Er zou al een dam zijn doorgebroken. Hulpverlening komt uiterst moeizaam op gang. Wegen zijn weggespoeld en bruggen ingestort. Alleen over water en door de lucht kunnen mensen worden gered en voedsel en medicijnen worden afgeleverd in een heel groot gebied.

Redding

In Zimbabwe is de provincie Manicaland, en dan vooral de heuvels van het Chimanimani-district, getroffen. Het laatste gebied is nog steeds nauwelijks bereikbaar. Een redding hier van kinderen van de St. Charles ­Luwanga-school door het leger van Zimbabwe wordt in het land gevierd. Vooral door president Emmerson Mnangagwa, die toen de ramp zich voltrok naar de Verenigde Arabische Emiraten vloog en pas later terugkeerde. Zijn collega van Mozambique, ­Filipe Nyusi, ging toen de orkaan de ­havenstad Beira verwoestte naar Swaziland.

Video’s op sociale media die nu beginnen te verschijnen, laten mensen met schamele bezittingen op de vlucht zien wadend door modderstromen. De doden moeten begraven worden, maar er is een tekort aan planken om doodskisten van te maken. Vanuit omringende landen als Tanzania, Zuid Afrika, Botswana wordt hulp geboden.

Lees ook: 

Verwoestende orkaan Idai treft miljoenen mensen in Zuidelijk Afrika

Orkaan Idai laat een spoor van vernieling achter in Zuidelijk Afrika met vele doden. Het rampgebied is onbereikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden