Reportage

De Grünen in Hessen maken zich op voor een groeispurt

Lijsttrekker Tarek al-Wazir, de populaire ‘Jesse Klaver van Hessen’.Beeld AFP

De Duitse Grünen hebben de wind mee. Bij de deelstaatverkiezingen in Hessen kan de partij pieken, wellicht zelfs de grootste worden.

Eerst het verschil: de Duitse Tarek al-Wazir is ouder. Hij is achterin de veertig, terwijl Jesse Klaver pas halverwege de dertig is. Voor het overige zijn de gelijkenissen opvallend. Al-Wazir is net als Klaver de enige zoon van een autochtone moeder en een allochtone vader – een Jemeniet, in zijn geval. Net als bij Klaver, had al-Wazirs vader geen bemoeienis met zijn opvoeding. Net als Klaver groeide Al-Wazir op in een oud, wat onooglijk industriestadje waar de kansen niet voor het oprapen lagen. Net als Klaver trouwde hij een jeugdvriendin en kreeg hij twee kinderen. En net als Klaver is Al-Wazir ongekend populair – hij is de populairste politicus van Hessen, de deelstaat rond Frankfurt am Main.

Het is allemaal even wennen voor de Duitse Grünen. Vier jaar geleden nog haalden ze in landsdelen als Beieren en Hessen een procent of tien van de stemmen. Nu schreeuwen de koppen op de populaire krant Bild in opperste verbazing: ‘De Grünen kunnen in Hessen de grootste worden!’. Want in de peilingen blijft de partij maar stijgen, terwijl conventionele partijen als CDU en SPD steeds meer terrein verliezen.

Een paar dagen voor de verkiezingen durft bij de Grünen in Darmstadt niemand die verwachting hardop uit te spreken. “Het zijn maar peilingen”, zegt Jürgen Dijke, partijlid en een bezoeker van een volgepakte campagne-avond met Tarek al-Wazir in Meerhof, Darmstadts alternatieve theater. “Ik durf het niet te geloven. We worden tweede, misschien, maar grootste? Ik ben bang dat we daar niet op voorbereid zijn. We hebben veel te weinig mensen.”

Dijke wijt het succes aan de tijdgeest en het feit dat de klimaatverandering inmiddels voor iedereen merkbaar is. Maar in zijn regio ligt het ook aan de persoon Al-Wazir, die op dit moment minister van verkeer is in de Landdag, het parlement van de deelstaat. Hij zette de regio vol windmolens, en introduceerde een scholierenkaart voor het openbaar vervoer van een euro per dag. Dat zou de reden kunnen zijn, maar Dijke denkt vooral dat het diens rustige, redelijke toon is.

Al-Wazir praat op het podium openlijk over wat hij denkt dat de Grünen in het verleden verkeerd gedaan hebben. “Ik vind het verkeerd dat we de behoefte van mensen om ergens thuis te horen tot taboe verklaard hebben. We hebben allemaal een thuis. Voor mij is dat Offenbach – al was het maar omdat daar niemand aan mijn kinderen vraagt waar ze eigenlijk vandaan komen. Voor velen van jullie zal het Darmstadt zijn. Dat mag.” Het is één van zijn antwoorden als hij op straat wordt aangesproken door mensen die van plan zijn om op de AfD te stemmen.

Recept voor groei

Hij zegt ook: “We zijn in staat geweest onze boodschap zó onaantrekkelijk te brengen, dat zelfs onze eigen achterban niet op ons stemde. Dan zeiden we: u mag geen vlees eten, op zo’n onvriendelijke manier dat maar de helft van de zes miljoen vegetariërs in Duitsland op ons stemde.”

Al-Wazir houdt niet van verboden. Hij wil een schonere, eerlijke wereld, maar het is niet zijn manier om anderen iets te ontzeggen. Hij gelooft dat vernuft, het hoofd koel houden en koers bewaren een beter recept zijn voor groei. “In een tijd van populisme is onze partij de enige die zich niet gek heeft laten maken.”

Al-Wazir heeft de Grünen van een zooitje ongeregeld tot een verstandige partij gemaakt, schreef vorige week de lokale krant, die verwees naar de samenstelling van de partij: vredesactivisten, anarchisten, milieufreaks en oud-communisten. “Ik had geen verleden in andere partijen”, zegt Al-Wazir. “Voor mij waren er altijd alleen maar de Grünen.”

Nu is er nog maar één ding wat hij liever anders had gezien: de lollige slogan. Met de eerste twee woorden is hij het nog wel eens: ‘Vernunft gestaltet’ – iets als ‘vernuft staat’. Maar het derde, ‘geiler’, doet zijn ogen nog steeds pijn. “Ik ben overstag gegaan toen ze me vertelden dat Ikea dat woord ook in zijn catalogus heeft staan”, zegt hij. “Die zullen dat wel hebben getest. Blijkbaar is dat iets wat je gewoon kunt zeggen.” 

Lees ook: 

Groene partijen profiteren in Europa van het uitgeholde politieke midden

De verkiezingsuitslagen in Duitsland, België en Luxemburg hebben iets gemeen: groene partijen boekten grote winst. Is er sprake van een electorale omslag richting duurzaamheid?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden