De grote wisseltruc hebben de broers nu niet nodig

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis, die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag de tweeling Maarten en Floris van Golen (17) die havo-examen doet op het Kalsbeek College in Woerden.

Even overwogen ze gistermiddag, bij het examen wiskunde, de Grote Wisseltruc. Floris is beter in dat vak; hij had achter het bureautje van de zes minuten oudere Maarten kunnen gaan zitten om hem aan een beter cijfer te helpen.

Eeneiïg, twee druppels water. Floris hoort regelmatig spannende verhalen over verwisselingen, de ene broer die stiekem de plek van de ander inneemt. Bij sollicitaties, rijexamen of vriendinnetjes. "Wij zijn best braaf, we hebben er nog nooit mee gesjoemeld dat we zo op elkaar lijken. En tijdens deze examens is het ook niet nodig. We gaan het halen. Volgend jaar doen we allebei hbo informatica in Utrecht."

Ze gaan zorgeloos door het leven, de tweelingbroers uit Woerden. Van examenstress is geen sprake. Maarten denkt dat dinsdag zijn lastigste dag wordt, met scheikunde. Voor Floris is het economie-examen van vanmiddag geen abc'tje. "Maar dat betekent niet dat ik tot diep in de nacht doorbuffel en 's ochtends belachelijk vroeg weer ga blokken. We zetten het wekkertje om 9 uur. We hebben ook onze slaap nodig."

Er is veel 'we', weinig 'ikke' in het vocabulaire van de broers die dezelfde voorkeur hebben voor muziek (electro en pop) en sport (waterpolo). En ja, zo zegt Floris, wat zachter: "We vallen ook voor dezelfde meisjes". Maar desondanks: "We hebben bijna nooit ruzie."

Of er verschillen zijn? Het feit dat ze er lang over moeten nadenken, zegt genoeg. Misschien is de één ietsiepietsie meer een doener dan een denker, oppert Maarten. "Ik vind dat Floris over alles lang denkt. Ik ben meer van de ideeën, maar heb natuurlijk ook een paar minuten meer levenservaring", zegt hij lachend. "Maar als we het gaan doen, heeft Floris goed nagedacht over de uitwerking."

En dus ligt er een prima gezamenlijk werkplan voor deze examenweken. "We leren op één kamer", zegt Floris. "En we zijn eigenlijk ook altijd tegelijk toe aan een pauze. Zó gaat dat nu eenmaal bij ons. Heel vredig. Al vanaf de basisschool." Competitie is er wel. "Ik was met wiskunde net iets eerder klaar dan Maarten". Het scheelde niks, zegt de verliezer.

De broers vonden wiskunde gisteren "goed te doen" en "makkelijker dan verwacht".

Dit jaar zaten ze voor het eerst in hun schoolloopbaan niet altijd bij elkaar in de klas. Hoewel ze hetzelfde pakket hebben, besloot de school ze toch uit elkaar te houden bij een paar vakken. "Ach, we zien elkaar genoeg", zegt Maarten. Maar leuk vonden ze de beslissing van de school niet. De broers hebben veel steun aan elkaar, het is fijn als je weet dat er in ieder geval één klasgenoot is die hetzelfde denkt als jij.

Tijdens de examens zitten ze, dankzij de alfabetische volgorde, achter elkaar. Floris voor, Maarten erachter. "Hij is zes minuten ouder. Maar ik heb hem allang ingehaald", zegt Floris lachend.

Examenagenda van vandaag

Vmbo gl/tl/kb

9.00-11.00 uur

Duits

13.30-15.30 uur

Biologie

Havo

9.00-11.30 uur

Duits

13.30-16.30 uur

Economie

Vwo

9.00-12.00 uur

Filosofie

13.30-16.30 uur

Management & organisatie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden