De grote vertwijfeling van moeder Teresa

Newsweek en The Economist schrijven deze week over het controversiële akkoord tussen de Verenigde Staten en India over nucleaire samenwerking. In India is door de zaak een kabinetscrisis ontstaan, en buurland Pakistan voelt zich bedreigd. The Economist spreekt, met de nodige ironie, van een ’stralend’ succes. De Japanse premier Shinzo Abe sprak in Delhi warm over een mogelijke ’strategische samenwerking’. Australië is bereid om India uranium te leveren, hoewel dit volgens de spelregels niet mag aan landen die het non-proliferatieverdrag niet hebben getekend, zoals India. De boodschap is duidelijk, schrijft het blad. Maak een bom, en ga dan onderhandelen.

Ook Newsweek staat stil bij de ironie van de deal. Eindelijk bevestigt India zijn status als wereldmacht. Maar de strategische zet brengt premier Singh wel in een lastig parket. Want de communisten, van wie zijn regering afhankelijk is, zijn fel tegen. Newsweek ziet donkere wolken boven Singhs regering hangen. Belangrijk is dat hij zijn poot stijf houdt. Dat het hele verdrag in de prullenbak terechtkomt, ziet Newsweek niet gebeuren. Er staat een hoop op het spel, voor India én de VS. Hopelijk realiseren de Indiase kiezers zich dit.

Time opent met de diepste zieleroerselen van moeder Teresa (1910-1997). Iedere overtuigde christen bevindt zich wel eens in een geloofscrisis, zelfs de devote moeder Teresa, aldus het blad. Dit blijkt uit haar persoonlijke correspondentie, die 10 jaar na haar dood boven water komt. Teresa schrijft dat ze bijna vijftig jaar heeft geleefd zonder Gods aanwezigheid te voelen.

Moeder Teresa werd door velen al bij leven als een heilige vereerd. Voor haar werk onder de armen en stervenden in Calcutta kreeg zij de Nobelprijs voor de Vrede (1979). Met haar vele volgelingen, de zogeheten Missionarissen van Naastenliefde, verwierf zij wereldfaam.

Maar het boek ’Mother Teresa: come be my light’, dat voornamelijk bestaat uit de briefwisseling tussen moeder Teresa en haar biechtvaders, presenteert een heel andere kant. Ze schrijft dat ze lijdt aan spirituele pijnen. Ze beklaagt zich over de duisternis, de eenzaamheid en de foltering die ze voelt. Ze trekt daarbij de vergelijking van het leven in de hel. Ze ging zelfs twijfelen aan het bestaan van God. Dominee James Martin zegt dat hij „nooit over het leven van een heilige heeft gelezen waarbij deze zo’n intense spirituele duisternis ervoer”.

Time waagt zich ook aan een verklaring. Mogelijk identificeerde ze haar lijden met dat van Jezus. „Ook was ze bang om de eer voor haar prestaties aan zichzelf toe te kennen, dat vond ze zondig”, observeert psychoanalyticus Richard Gottlieb. „Waarschijnlijk dacht ze dat ze daarom gestraft werd.”

Martin meent dat haar ontboezemingen exemplarisch zijn voor de worstelingen van de gemiddelde gelovige. Daarom is haar onverbiddelijke vertrouwen in God des te uitzonderlijker. Moeder Teresa hoeft zich dus niet te schamen voor haar geheim. Haar vertwijfeling zal een inspirerende kracht zijn voor gelovigen die dezelfde twijfels ervaren, aldus Time.

Der Spiegel beschrijft hoe China de Duitse technologie bespioneert. De Duitse regering staat machteloos. Ook schrijft het blad hoe gigantische bouwprojecten het toerisme in de Zwitserse berggebieden moeten stimuleren. Op de top van de Kleine Matterhorn, op 3883 meter hoogte, is maar liefst de helft van de 76 ’vierduizenders’ (bergtoppen boven de 4.000 meter) te zien. Toerismedirecteur Daniel Luggen wil een 117 meter hoge piramide van glas en staal op de top laten bouwen. Die moet Klein Matterhorn boven de lat van de 4.000 meter tillen. Kosten: 100 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden