De grote stad wordt als een ’salad bowl’

Iedereen leeft in 2050 tussen zijn eigen soortgenoten. Singles bij singles, gezinnen bij gezinnen en ouderen bij ouderen, vaak langs etnische lijn. Segregatie wordt het sleutelwoord, zegt trendwatcher en -voorspeller Adjiedj Bakas.

De stad gaat drastisch veranderen en de tekenen zijn al jaren zichtbaar, vindt Bakas, eigenaar van communicatiebureau Dexter en schrijver van goedverkopende boeken als ’Megatrends Nederland’ en ’Megatrends Europe’. „De stad als melting pot, dat moet je echt vergeten. Het wordt een salad bowl.” Eén grote kom, maar met duidelijk te onderscheiden ingrediënten.”

Het is een vrij fleurige uitdrukking voor ver doorgevoerde segregatie. Want groepen zullen zich steeds meer terugtrekken in hun eigen wijken, zegt Bakas. Zo becijferde een Franse regeringscommissie dat vanaf 2020 in sommige Nederlandse steden de meerderheid van de bevolking moslim zal zijn.

Dat heeft volgens Bakas gevolgen voor een stad als Amsterdam, waar een groot deel van de behoudende moslims op de Oost-West-as woont. „Daarnaast ontstaat een liberale as, bestaande uit Centrum, Zuid en Schiphol. Daar is ook plaats voor liberale moslims, die geen teruggetrokken maar een kosmopolitisch leven willen leiden.”

De spanningen die deze scheiding met zich meebrengt zijn evident. Af en toe zullen er ’fundi’s’ zijn die hun klauwen uitslaan naar andere delen van de stad. Maar spanning geeft warmte, en warmte geeft energie, stelt Bakas opgewekt. „Bovendien wordt de stad ook interessant, als iedereen zich terugtrekt in de eigen gemeenschap. Little Italy in New York, dat vonden we toch prachtig? En we hebben het van Chinezen ook altijd geaccepteerd dat ze teruggetrokken leven. Omdat we geen last van ze hebben, want ze zijn economisch onafhankelijk.”

De stadse elite trekt zich eveneens terug, maar dan in gated communities, goedverzorgde wijken met een hoog beveiligingsniveau. „Je ziet nu al dat particuliere bewaking een enorme vlucht neemt. Mensen gaan zaken gewoon voor zichzelf regelen, omdat ze vinden dat de overheid het niet goed doet. Dat is nieuw burgerschap.”

Tevens zal de elite de stad niet als vaste thuisbasis hebben. Parttime living wordt de trend. Omdat we steeds meer productiewerk uitbesteden aan andere landen, zijn mensen niet gebonden aan één vast adres. Ze verwerken en produceren informatie en hebben daarom vooral behoefte aan een continue verbinding met internet-achtige netwerken. En batterijen die mobiel werken langdurig mogelijk maken.

„Het wordt heel gewoon om twee huizen te hebben. Niet iedereen kan dat betalen, maar dan doe je het gewoon met meerdere mensen: time sharing. Ik sluit niet uit dat burgers die zo mobiel zijn geworden een 26ste EU-staat gaan vormen, waarin zij hun eigen zorgverzekeringen regelen en ook andere zaken die beter collectief gaan.”

Ondertussen stromen vanuit Azië toeristen binnen. En zij verlangen het ’echte’. Dus verwacht Bakas dat de architectuur in de binnensteden flink onder handen wordt genomen. „Al dat moderne gedoe, daar zitten Chinezen niet op te wachten. Ze willen van die leuke klokgeveltjes en zo. Daar gaan we dan ook op inzetten. We plakken voor ieder modern gebouw een ouderwets geveltje. Vinden die mensen prachtig!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden