De grootste tegenwerker van de duurzaamheidsbeweging

Bovenste rij: Maxime Verhagen, Richard de Mos en Hans Labohm.. Onderste rij: Geert Wilders, Peter Boerma en Henk Bleker Beeld
Bovenste rij: Maxime Verhagen, Richard de Mos en Hans Labohm.. Onderste rij: Geert Wilders, Peter Boerma en Henk Bleker

Volgens het panel dat dit jaar De duurzame 100 samenstelde zijn het ruwe tijden voor de duurzaamheidsbeweging in Nederland. Vooral bij politici is het tij gekeerd. Dat het huidige kabinet wordt gedoogd door een partij die ontkent dat er een klimaatprobleem is, helpt ook niet erg.

Nienke Schipper

Minister Verhagen van Economische zaken zei op het Sociaal Christelijk Congres dat 'het milieu is verworden tot een moralistische stok om ondernemers, boeren en bedrijven mee te slaan die proberen hun boterham te verdienen'.

Staatssecretaris Bleker trekt zich niets aan van afspraken die hij met België heeft gemaakt om de Hedwigepolder onder water te zetten. Panellid Maarten van Biezen van Natuur en Milieu: 'Ik hoor van ambtenaren in Den Haag dat zij het woord klimaat niet meer mogen noemen in regeringsstukken.'

Maar ook op andere vlakken blijft Nederland achter bij andere landen in Europa, bijvoorbeeld als het gaat om het opwekken van Groene Energie of als het gaat om nakomen van internationale afspraken over de uitstoot van broeikasgassen.

Kortom: zeggen dat je niets met duurzaamheid hebt, is niet meer voorbehouden aan een ludiek clubje klimaatsceptici. Maar wie is nu de grootste tegenwerker van de duurzaamheidsbeweging in Nederland?

Tot en met 21 november mochten de bezoekers van Trouw.nl zelf mensen nomineren die volgens hen de meeste invloed hebben op het tegenwerken van duurzame initiatieven in Nederland. Er kwamen een aantal namen naar voren die volgens het publiek extra aandacht verdienen. We stellen ze aan u voor:

Minister Maxime Verhagen, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Volgens bezoeker wtv.nl loopt Verhagen "aan de leiband van de fossiele lobby. Zijn invloed als minister is desastreus".

Tweede Kamerlid Richard de Mos (PVV)

De Mos zit als kamerlid onder andere in de commissie Infrastructuur en Milieu en wist volgens bezoeker DarkSkywise niets van deze portefeuille toen hij hem overnam van Barry Madlener. "Zijn kennis deed hij op door zijn mailbox open te zetten voor iedereen die het oneens was met het toenmalige regeringsbeleid en blijft de aldus opgedane 'kennis' stug promoten, ondanks dat het merendeel van die 'kennis' zowel door klimaatdeskundigen als sceptici reeds is verworpen."

Hans Labohm, econoom
Volgens bezoeker shure verdient Hans Labohm, econoom en één van de meest bekende klimaatcriticus in Nederland, ook een nominatie. Labohm studeerde economie en economische geschiedenis aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Van 1992 tot 2005 was hij als gastonderzoeker en adviseur van de directie verbonden aan "Clingendael", het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen. Labohm publiceert in binnen- en buitenland artikelen, boeken en rapporten over met name internationale economische vraagstukken en klimaat.

Geert Wilders, kamerlid PVV

"Wilders houdt het hele kabinet in gijzeling op onderwerpen die hij linkse hobby's vindt; duurzaamheid incluis," aldus bezoeker MvD die Geert Wilders nomineerde. Wilders heeft als voorzitter van gedoogpartij PVV veel invloed op de regeringspartners VVD en CDA en "is hij het die de toon zet van het huidige beleid" aldus MvD.

Peter Boerma, Algemeen directeur Delta energiebedrijf
Bezoekers Peer de Rijk en Jan Louwerse nomineren de directeur van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Volgens De Rijk "staat Boerma symbool voor de keuzes die het bedrijf maakt; afstoten van projecten rond wind en zon, halsstarrig vasthouden aan de keuze voor maar liefst 2500 Megawatt aan nieuwe kerncentrales in Borssele. Een nieuwe kerncentrale blokkeert de doorbraak naar een duurzame energievoorziening en produceert levensgevaarlijk radioactief afval, waarvan niemand weet wat we er mee moeten doen."

Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Volgens bezoeker fkoning "vernietigt Bleker de ecologische hoofdstructuur in Nederland. Daarbij verklaart hij nu nog beschermde dieren vogelvrij. Bleker is alleen bezig met geld, kortetermijnbelangen en met de belangen van een deel van zijn agrarische achterban. Hij is daarmee slechter voor de natuur dan veel boeren" aldus fkoning die staatssectretaris Henk Bleker nomineerde als grootste tegenkracht van de duurzaamheidbeweging in Nederland.

Wie is volgens u de grootste tegenkracht? Stemmen kan via het polderpeil aan de rechterkant van de site tot en met 1 december.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden