De grootspraak van Verweij is verdwenen

knsb cup | Koen Verweij, de vrije jongen van weleer, is serieus teruggekeerd in het topschaatsen, zegt hij. Zijn doel is olympisch goud op de 1500 meter in Zuid-Korea.

Zijn bleke gezicht staat strak, moe en zorgelijk. Slechts zijn blonde, in een staartje geknoopt kapsel doet denken aan de flamboyante schaatser van weleer. Koen Verweij sport nog altijd op zijn eigen manier, maar moet na de eerste domper vooral zichzelf moed inpraten.

Waar Sven Kramer tijdens de KNSB Cup in Heerenveen na jaren weer eens excelleert op de 1500 meter - zijn problematische bijnummer -, levert zijn oude uitdager Verweij (26) broddelwerk af. Op het werkijs van het Groningse Kardinge oogt hij als een krabbelaar, een status die met zijn tijd (1.50,27) en klassering (12) wordt bevestigd.

Kramer heeft tijdens een moeilijke periode volgend op de Olympische Winterspelen van Sotsji zijn beperkingen leren kennen, maar is dankzij die wijsheid verbazingwekkend sterk teruggekomen. Of Koen Verweij daarvoor dezelfde ijzeren discipline heeft, is de vraag. Zijn successen van 2014 (wereldkampioen allround, olympisch goud en zilver) gebruikte de voormalige wereldkampioen junioren vooral om zijn status als playboy buiten het schaatsen (commercieel) uit te buiten.

Dat kwam hem op een mislukt na-olympisch seizoen te staan, waarna hij in een geforceerde poging de achterstand in te halen overtraind raakte en andermaal een jaar verloor. Afgelopen september reed hij in Leeuwarden tijdens zijn eerste (trainings)wedstrijd in anderhalf jaar een veelbelovende 1.48,98 op de 1500 meter. Daar klampt hij zich na de mislukking van zaterdag aan vast: hij moet constant worden.

Waar Kramer zijn organisatie met coach Jac Orie al jaren tot in de puntjes heeft geregeld, is Verweij minder dan anderhalf jaar voor de Winterspelen in Pyeongchang druk bezig daarin structuur te krijgen. Binnen iSkate en Plantina, waarbij hij pas eind september tekende, werkt hij als privéteam met één sparringpartner (Lucas van Alphen) en een groep specialisten, een krachttrainer, inspanningsfysioloog, arts, hardloop- en conditiecoach en 'trajectbegeleider'. Hij maakt daarbij gebruik van de faciliteiten van Plantina. De zoektocht naar een schaatstrainer hoopt hij deze week af te ronden.

De mislukte race in Groningen voert Verweij terug op al die organisatorische beslommeringen, die hem veel energie hebben gekost. Daar bovenop kwam "een roerige maand vanwege privéproblemen. Als je hard traint, slecht slaapt en niet goed herstelt, is het meer afbraak dan opbouw. Dat kan ik aan het begin van het seizoen eigenlijk niet gebruiken. Dit schaatsen leek totaal niet op wat ik eerder in Leeuwarden heb laten zien".

Verweij klaagt vooral over de technische onvolkomenheden in zijn rijden. Daarbij schermt hij met het 'soms heel hoge niveau' dat hij in trainingen en trainingswedstrijdjes laat zien. "Maar soms ook niet." Daarmee stipt hij een van de grootste problemen aan in zijn technische sport: het vinden van het juiste gevoel, juist na een lange periode van inactiviteit.

Veel wedstrijden rijden vindt Verweij niet de oplossing. In Groningen stond slechts plaatsing voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden (eerste vijf op elke afstand) op het spel. Daarin had hij op voorhand geen interesse.

"Ik kijk naar de lange termijn. Dit was geen piekmoment, al was het mooi geweest als ik lekker had geschaatst. Maar ik blijf bij mijn plan. Daarin staat voor de komende periode een zomerfietskamp op Lanzarote op het programma, voor het basiswerk." Een tweede mogelijk zure appel, de 1000 meter van gisteren, liet hij aan zich voorbijgaan.

Eerder had Verweij laten weten hoe zwaar het is om op topniveau terug te komen. "Na een jaar er tussenuit was mijn spiermassa weg, mijn conditie weg, alles was zwaar." Op olympisch kwalificatiegebied kan hij dit jaar geen achterstand oplopen. Pas begin 2018 moet hij zich tijdens de NK afstanden tussen de brede en hooggekwalificeerde concurrentie handhaven. Zijn doel is olympisch goud op de 1500 meter, in Sotsji miste hij dat op drieduizendste van een seconde.

Zijn oude grootspraak is verdwenen. Met uitzondering van de ploegpresentatie en, met tegenzin, enkele minuten na zijn mislukte race in Groningen, mijdt hij de pers. "Vorig jaar vierde ik vakantie, omdat mijn lichaam moest rusten. Die tijd is voorbij, ik ben nu veel bewuster met mijn sport bezig. Maar je schaatst niet zomaar weer stabiel op het hoogste niveau.

"Tot dit weekeinde was het doel om te kijken of ik nog plezier in mijn sport heb, weer op niveau kan komen, harder kan trainen en of ik een mooie setting kan creëren. Nu is het aan mij en mijn staf om daarin komende week echt structuur aan te brengen."

Daarna moet de zon van Lanzarote de oude, vertrouwde gebronsde kleur op zijn gezicht brengen, zonder dat de ambities wegbranden.

kramer houdt alle ballen in de lucht

Sven Kramer kan zich nauwelijks heugen wanneer hij voor het laatst een seizoen zo goed heeft geopend. In Groningen won hij met overmacht de 5 en 10 kilometer en de 1500 meter. Met name de triomf op de metrische mijl vierde Kramer zaterdag euforisch, al ebde dat gevoel snel weg. "Het zijn tenslotte geen Olympische Spelen, dit is een wedstrijdje in Groningen. Al kan ik niet ontkennen dat ik in vorm ben. En het basisniveau is zo hoog, dat het in januari en februari nog beter kan." Het was vooral de uitschieter op de 1500 meter die het voor Kramer speciaal maakte. "Dat was lachen, omdat niemand dat verwachtte. Jac (coach Orie, red.) was minder verbaasd dan ik. Hij ziet al drie jaar eigenschappen die ik niet onderken. Als het er dan uitkomt, moet ik hem helaas gelijk geven." De moeilijkheid met de elkaar bijtende vier allroundafstanden is volgens Kramer "alle ballen in de lucht houden. Bij een hele goede 10 kilometer kan het op de kortere afstanden helemaal mis gaan. Om daar balans in te krijgen, dat heeft tijd nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden