De 'Groote Haagsche', een club van stand/Sporteeuw (8) - 1907

HVV, landskampioen en hofleverancier voor Oranje. De internationals zijn, staande van links naar rechts: Mr. Miel van Leyden (1e), Ir. Guus Lutjens (3e), Mr. Dr. Dé Kessler (4e) en Mr. Tonny Kessler (6e). Zittend: Miel Mundt (2e), Jhr. Mr. Constant Feith (4e), Mr. John Heijning (5e). Op deze teamfoto ontbreken de internationals Jan Schoemaker, Mr. Karel Heijting en Mr. Eetje Sol.

HVV's bejubelde doelman, de generaal-majoor Paul-Francois Hoeksema de Groot, was er in het voetbalseizoen 1906-1907 even tussen uit en dr. Eloi Hubert 'Lo' la Chapelle zou pas na de zomer van 1907 plaats nemen in het doel van HVV. Dus moest een ander in het jaar van het zesde landskampioenschap voor de 'Haagsche Voetbal Vereeniging' tussen de palen.

Die ander was de lange, slanke Jan Schoemaker. Hij had in het najaar van 1905 pas voor het eerst in HVV 1 gekeept, maar zeven maanden later was hij zowaar al tot de status van international gepromoveerd. Jan Schoemaker mocht geen dr., geen ir., geen mr. en geen jhr. voor zijn naam zetten en bij het gebrek hieraan behoorde hij tot een zekere minderheid binnen de elitairste aller eliteclubs.

HVV, de 'Groote Haagsche', is altijd een club van stand geweest. Tot op de dag van vandaag wordt er gebruik gemaakt van de ballotagecommissie. “Wat doet je vader?”, is een standaardvraag voor een kandidaat-lid. Dat HVV een club van vooraanstaande mensen was, is door de geel-zwarte familie ook altijd voluit benadrukt. Toen de club in 1933 vijftig jaar bestond, werd bij het kampioenselftal van 1907 het maatschappelijk succes fijntjes benadrukt.

Volgens de geschiedschrijvers van HVV waren het namelijk niet zo maar voetballers die de hoogste eer hadden behaald, maar ging het om deze elf Heren: keeper Jan Schoemaker, rechtsback mr. Max van Oven, linksback mr. John Heijning, rechtshalf mr. Karel Heijting, spil mr. Eetje Sol, linkshalf Miel Mundt, rechtsbuiten mr. John Sillevis, rechtsbinnen jhr. mr. Constant Feith, midvoor mr. Tonny Kessler - die tijdens de Tweede Wereldoorlog het spoor van NSB-leider Anton Mussert koos en diens eerste adjudant werd - linksbinnen Theo Roqu en linksbuiten luitenant ir. Guus Lutjens.

Die opstellingen van HVV - bij andere clubs kregen de samenstellers van het programmablad er wel eens een punthoofd van. Hoe moesten al die dure namen in hemelsnaam in het gebruikelijke kader van de opstelling worden gepropt? Zo maar wat namen van vroegere HVV-vedetten: jhr. V.P.A. Beelaerts van Blokland, jhr. A.van den Berch van Heemstede, ir. F.K.J. Beukema toe Water, ir. A.Broese van Groenou, mr. A.A. Diemer Kool, jhr. J.P. van der Does de Bye, jhr. J.F. Hora Siccama, jhr. H.A. van Karnebeek van de Kasteelen, prof. G.J.W. Kooemans Beynen, mr. dr. F.A.C. Graaf van Lynden van Sandenberg , jhr. ir. G.H. van der Mieden van Opmeer, mr. A. Monod de Froideville, mr. F. Pijnacker Hordijk, mr. J.A.E. van Rhede van der Kloot, jhr. mr. A.H. Snouck Hurgronje, ir. M. Spillenaar Bilgen, jhr. J.J.C. van Suchtelen van der Haere.

Allemaal eerste klasvoetballers.

Deze heren speelden ook zuiver voor de lol en hadden oorspronkelijk nogal moeite met zoiets mals als een competitie. Maar toen eenmaal werd ingezien dat competitievoetbal toch ook wel leuk was, werd maar al te vaak benadrukt dat wedstrijden tegen 'ruwe poenen' niet bijzonder op prijs werden gesteld. Er werd gespeeld, dat wel, maar de tegenstanders moesten hun plaats weten. En zo kon het gebeuren dat NAC-linksbuiten en eenmalig international Chris Walder in het vuur van de de strijd door HVV-rechtsback jonkheer ingenieur Van der Mieden van Opmeer werd toegebeten: “Zeg jongeman, wie heeft jou toestemming gegeven mij te tutoyeren?!”

In de eerste tien jaren van deze eeuw werd HVV zeven keer kampioen van Nederland. Bij het vijftigjarig bestaan werden alle eerste elftalspelers nog eens op een rijtje gezet. De geel-zwarte kleuren bleken te zijn verdedigd door 37 meesters in de rechten, door 36 ingenieurs, door 28 jonkheren, door 19 doctors en door 2 professoren. HVV 1 werd tevens gehaald door dominee Charles de Beus. Tussen 1922 en 1927 maakte hij op de dag des Heeren 32 goals in 50 wedstrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden