De Groningse economie krijgt een steuntje in de rug
Provincie Groningen, tien gemeenten en het Rijk gaan zorgen voor werkgelegenheidsprojecten in Groningen.
Behalve dat in Groningen nog veel huizen moeten worden aangepakt die door aardbevingen zijn beschadigd, is er een stimuleringsprogramma nodig om Groningers in de nabije toekomst van werk en voorzieningen te verzekeren. Provincie Groningen en tien gemeenten gaan in het Nationaal Programma Groningen samen met het Rijk zorgen voor werkgelegenheidsprojecten. Het Rijk stelt daarvoor 1,15 miljard euro beschikbaar.
Volgens commissaris van de koning in Groningen René Paas is dit programma niet om eigenaren van beschadigde huizen gerust te stellen. “Het gaat wel om de vraag hoe we van Groningen straks een aantrekkelijke provincie kunnen maken die economisch niet achterloopt.”
Concrete plannen
Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk voegt daaraan toe dat op het platteland van de provincie sprake is van krimp, dat voorzieningen steeds minder vanzelfsprekend zijn en dat mensen door stress ongezond zijn. Investeringen in nieuwe initiatieven zijn daarom volgens haar hard nodig om de provincie nieuw perspectief te geven.
Ondanks de ambities liggen er nog weinig concrete plannen klaar. Binnenkort wordt 50 miljoen euro uitgetrokken voor het trainen van wijkteams bij sociale en mentale gezondheidsklachten die het gevolg zijn van aardbevingen. Ook komt er een testcentrum voor waterstof. Groningen moet de energieprovincie blijven door een omslag naar duurzame bronnen, zo is een van de uitgangspunten.
SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar ziet geen reden voor een feestje. Er zitten nog te veel Groningers in een gevaarlijke woning, zo vindt de SP’er, die in zijn kritiek het Groninger Gasberaad aan zijn zijde vindt.
Lees ook:
Groningen ontvangt vrijbrief voor herstel huizen, het Rijk betaalt de kosten
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) krijgt van minister Wiebes van economische zaken en klimaat een vrijbrief om het herstellen van huizen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk uit het slop te trekken.
Middelstum heeft na vier jaar aardbevingsschade weer een kerk
Het geestelijk leven in Groningen zucht onder de gevolgen van de aardbevingen. 'Wil je onveilig zijn of liever gelukkig? Dat soort vragen wordt de Groningers opgedrongen.'