De Groenen worstelen met hun 'pedo-verleden'

ANTOINE VERBIJ

Het is me wel eens overkomen dat kinderen mijn gulp openmaakten en me daar begonnen te strelen." Dat schreef Daniel Cohn-Bendit in 1975 in het boek 'De grote bazaar'. Hij schreef over de alternatieve kinderopvang in het Frankfurt van die dagen. De latere voorman van De Groenen en huidige EU-parlementariër heeft veel spijt van die zin.

Die werd onlangs opgerakeld door activisten tegen seksueel kindermisbruik toen Cohn-Bendit de Theodor-Heuss-prijs kreeg uitgereikt voor bijzondere democratische verdiensten. In zijn dankwoord ging hij in op de kritiek. Hij verklaarde dat hij nooit seks met kinderen had gehad, dat de zin als provocatie was bedoeld en dat het hem speet. Toen brak hij in huilen uit.

Sinds dat voorval van anderhalve maand geleden is de kwestie niet alleen de 68-jarige Cohn-Bendit blijven achtervolgen, maar ook De Groenen. Al wekenlang woedt in de media een discussie over het 'pedofiele verleden' van de partij. Die zou in de jaren tachtig te tolerant zijn geweest voor activisten die vrije seks tussen kinderen en volwassenen bepleitten.

In die jaren zochten tal van emancipatiebewegingen onderdak bij de nieuwe partij. Ook een beweging met de naam 'SchwuP'. Die zette zich in voor homoseksuelen, transseksuelen en pedofielen. Zij verlangde dat seks tussen volwassenen en kinderen uit het strafrecht zou worden gehaald. Zonder succes, want het werd nooit een programmapunt van De Groenen.

Dat verhindert politieke tegenstanders van De Groenen niet de partij ook nu nog van pedofiele sympathieën te beschuldigen. Partijsecretaris Alexander Dobrindt van de regerende christelijke CSU noemde Cohn-Bendit een 'weerzinwekkende pederast' en De Groenen-parlementariër Volker Beck de 'voorzitter van de actiegroep pedofielen'.

Beck, een bevlogen voorvechter van homorechten, pikte dat niet en bewerkte bij de rechter een verbod op herhaling van die bewering. In de media legde hij omstandig uit hoe hij destijds juist heeft gestreden tegen de pedo-activisten. Hij heeft de SchwuP persoonlijk de partij uitgewerkt en vervangen door een werkgroep homopolitiek.

Hij is niet de enige die de afgelopen weken in de media heeft teruggeblikt op die vroege jaren van de partij, een tijd waarin seksuele bevrijding een belangrijk politiek thema was. Een redactrice van de Berliner Zeitung haalde haar herinneringen op aan de tijd dat ze samen met Cohn-Bendit een peutergroep leidde. In haar ogen was hij 'een gevoelige en geliefde, grote papa'.

Om van alle pedo-beschuldigingen verlost te worden, heeft het partijbestuur van De Groenen vorige week besloten de vroege geschiedenis van de partij door een onafhankelijke onderzoeker te laten doorlichten. Ze heeft daartoe opdracht gegeven aan de gerenommeerde politicoloog Franz Walter van de Universiteit Göttingen.

Van Walter valt een genuanceerd oordeel te verwachten. Een oordeel, zoals een commentator schreef, dat recht doet aan de open discussie die De Groenen over pedofilie voerden. Anders dan de christelijke moraalridders van nu, die destijds pedofilie veroordeelden maar niet verhinderden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden