Recensie

'De groene stad' van O'Hanlon: een verrassing voor iedereen die zich schaamt voor Almere

Redmond O'Hanlon

Redmond O’Hanlon, de ontdekkingsreiziger en Darwinkenner met de witte bakkebaarden, was in een Amsterdams café nog zo gewaarschuwd. Almere? 'Ik zou er van mijn leven nooit heengaan', zei de uitbaatster van Café Koosje.

“Meer nog: ik zou me zelfs schamen als ik te horen kreeg dat mijn zus er op bezoek is geweest.” Dat moet je net tegen O’Hanlon zeggen, een ontdekkingsreiziger die even onverschrokken is als zijn voorgangers uit de negentiende eeuw. Wat ongetwijfeld ook meehielp was de 20.000 euro die de gemeente hem bood om als writer in residence een boek te schrijven over Almere.

Het werd een vrolijk, soms zelfs hilarisch boekje, getiteld ‘De Groene Stad’. Allereerst omdat O’Hanlon, die we kennen van een serie boeken en tv-programma’s, milde ironie als handelsmerk heeft. Daarnaast is hij echt in van alles en nog wat geïnteresseerd. Daarmee is dit boek zelfs voor wie zich schaamt als een familielid Almere aandoet een aangename verrassing.

Almere is welbeschouwd schatplichtig aan een beroemd landgenoot van O’Hanlon: Ebenezer Howard (1850-1928). Die bedacht de groene stad: een stad als een landgoed, met diverse woonkernen. Howard was ‘een bijzondere grijze muis’, schrijft O’Hanlon, die in Londen ‘het leven leidde van een rustige familieman’, maar wél een man die planologen lange tijd wist te inspireren. Zo ook die van Almere.

De auteur verhaalt dus hoe hij de stad ontdekt, maar ook de omliggende bossen en velden, onderwijl jan en alleman aansprekend. We lezen hoe hij kennismaakt met de stadsecoloog (“ik had me een baard en sandalen voorgesteld, maar hij verschijnt zonder”), die hem uitlegt dat het platteland rond Almere zo steriel is ‘dat je er een openhartoperatie op zou kunnen uitvoeren’. 

Natuur in de stad

Daar staat tegenover dat de natuur zich stevig heeft genesteld tussen alle beton, tot vreugde van de bewoners. Ganzen en zwanen in de stad, een broedende scholekster op het dak van het stadhuis en zwarte roodstaarten. O’Hanlon duikt ook in het verleden van Almere en stuit aan de rand van een uienveld op een viskeer, een scheidingswand in het water van 4500 jaar oud, inclusief voetafdruk van een vroegere bewoner. Maar ook de prehistorische holenbeer komt voorbij, de Marker Wadden en de Floriade die voor 2022 op de agenda staat.

Ja, zijn eerste kennismaking met Almere was akelig, zoveel lelijks zag hij vanaf het dak van het stadhuis. “Ik heb Almere verafschuwd, ik heb Almere omarmd”, schrijft hij aan het eind van zijn verblijf. “En ik mis het al nog voor ik weer vertrek.”

Redmond O’Hanlon
De groene stad
160 blz, uitgeverij Atlas Contact, €18.99

Meer boekrecensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden