'De Groene' mag beweren dat Steiner niet deugde

De Groene Amsterdammer hoeft het artikel 'Zestien keer Steiner' niet te rectificeren. In een door de Antroposofische Vereniging aangespannen kort geding oordeelde de president van de rechtbank in Amsterdam woensdag dat het artikel geen inbreuk vormt op eer en goede naam van de vereniging.

De antroposofen hadden een rectificatie geëist. Op het omslag van de Groene van 19 april stond 'Het bewijs is geleverd: Rudolf Steiner deugde niet'. Volgens de vereniging suggereerde die tekst dat een commissie van de Antroposofische Vereniging tot die conclusie was gekomen. Deze commissie had de afgelopen jaren de werken van Steiner, oprichter van de antroposofie, onderzocht op eventuele discriminerende uitspraken. Daarvan werden zestien als zodanig aangeduid, hoewel de hoofdconclusie luidde dat Steiner geen rassenleer heeft.

Volgens de uitspraak heeft Groene-redacteur R. Zwaap zijn oordeel gegeven over de bewuste citaten van Steiner, ,,hetgeen hem vrijstaat''.

Voorzitter R. Dunselman van de Antroposofische Vereniging betreurt dat op grond van de vrijheid van meningsuiting, die zijn vereniging niet wil bestrijden, de hoofdconclusies van een omvangrijk en gedegen rapport kennelijk niet vermeld hoeven worden in een artikel over dat rapport. Dunselman vraagt zich af hoe de lezers van de Groene tot een oordeel over Steiner kunnen komen, als ze alleen maar de mening van Zwaap hebben kunnen lezen en niets over Steiners verzet tegen nationalisme en antisemitisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden