Duurzame 100

De groene denkers en doeners van 2018; de eerste 25 namen zijn bekend

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Van de tiende Duurzame 100, Trouw's lijst met groene doeners en denkers, zijn de eerste 25 namen bekend: de nummers 100 tot en met 76. Bekijk het eerste deel van de lijst op trouw.nl/duurzame100.

In aanloop naar de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, maakt Trouw de Duurzame 100 2018 in gedeeltes bekend. Donderdag zijn dat de nummers 76 tot en met 100, zaterdag en maandag de volgende groepen van 25. Op 10 oktober ’s avonds wordt de top 25 bekendgemaakt, tijdens het festival ‘Tiende Duurzame’ 100 in Pakhuis de Zwijger (er zijn nog gratis kaarten beschikbaar). Donderdag 11 oktober publiceert Trouw een speciale bijlage over de lijst.

Uit een groslijst van zo’n vijfhonderd namen heeft een onafhankelijke jury van twaalf experts de honderd duurzaamste Nederlanders gekozen en gerangschikt. In de tiende editie staan 33 nieuwkomers, 17 personen hadden eerder een notering in de Duurzame 100 en keren terug. De lijst telt 36 vrouwen, vorig jaar waren dat er 38.

Saskia Kluit is directeur van de Fietsersbond en staat als nieuwkomer op nummer 92. Beeld Werry Crone
Saskia Kluit is directeur van de Fietsersbond en staat als nieuwkomer op nummer 92.Beeld Werry Crone

De paradox van de fiets

Een van de nieuwkomers is de directeur van de Fietsersbond, Saskia Kluit, die zich het hoofd breekt over wat ze 'de paradox van de fiets' noemt. “De fiets is zo succesvol en breed geaccepteerd, dat we daardoor de strategische kansen van de fiets nauwelijks zien”, constateert Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. Kluit staat op nummer 92.

De fiets moet een veel grotere rol krijgen in oplossingen voor schone mobiliteit, bepleit Kluit. Haar inzet om dat van de grond te krijgen heeft de jury beloond met een plek in de lijst. “Beleid wordt gemaakt bij problemen”, stelt ze. “Er wordt een nieuwe autoweg aangelegd als de oude te veel problemen veroorzaakt, voor de doorstroming of de luchtkwaliteit.” Maar de tweewieler beweegt zich vrij probleemloos door het verkeer en is geen bron van luchtverontreiniging, files of lawaai.

Er is van alles te bedenken om automobilisten te verleiden de fiets te nemen. Beloon ze voor woon-werkverkeer met 19 cent per kilometer en verlaag de vergoeding voor autokilometers. Laat mensen ook de werkelijke kosten van autogebruik zien, stelt Kluit voor, inclusief APK, brandstof en onderhoud. Dan valt de afweging anders uit. In de stad ziet Kluit al wel dat de auto aan de verliezende hand is. “Dat zal straten veranderen. Auto’s zijn dan te gast in het domein van de fietser en de wandelaar.”

Vlinders en bijen

Een andere nieuwkomer is directeur van de Vlinderstichting Titia Wolterbeek, op plaats 100. De insectensterfte, die ook vlinders en libellen treft, was veel in de publiciteit afgelopen jaar. Wolterbeek probeert met de Vlinderstichting het brede publiek daarvan bewust te maken, belangrijk volgens de jury. Zo organiseert de stichting de jaarlijkse vlindertelling, draagt Wolterbeek bij aan het Deltaplan Biodiversiteit en zij is betrokken bij de Nationale Bijenstrategie, een plan om de wilde bij te redden.

Wildopzichters

Buiten Nederland de natuur redden, is de missie van Dominique Noome, nieuw op 95. Zij is mede-oprichter van de stichting Ranger Campus, een organisatie die wildopzichters en hun leidinggevenden ter plaatse opleidt. Die opzichters lopen gevaar. Gemiddeld komen er wereldwijd iedere week twee om het leven door kogels van stropers en illegale houtkappers, maar ook door ongelukken. Noome wil door goede veiligheidstrainingen de kans op dodelijke incidenten en letsel zo klein mogelijk maken. Dat kan het beste in het land zelf, is haar overtuiging. Maar daar ontbreekt vaak de deskundigheid. Dus worden instructeurs uit het buitenland ingevlogen. Dat kost 1000 dollar per dag en na de cursus zijn die experts weer weg. Wij leiden in het land instructeurs op, die daar blijven.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Duurzame 100

De Trouw Duurzame 100 is de jaarlijkse thermometer in de stand van duurzaamheid en natuur in Nederland. Op de lijst staan de meest invloedrijke en inspirerende doeners en denkers. Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, worden alle namen bekend gemaakt.

Lees meer artikelen over de Duurzame 100 in ons dossier. En bekijk ook de website trouw.nl/duurzame100, waar alle namen bekend worden gemaakt.

Lees ook:

Trends in de Duurzame 100: De politiek stelt teleur, doeners nemen het over

In bijna tien jaar Duurzame 100 zijn aardig wat trends voorbijgekomen. Van directeuren van instituties naar de doeners van onderop, de opkomst van voeding en het gebrek aan ‘systeemdenkers’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden