De grijze student is 'kwijlend'

Van een onzer verslaggeefsters

Babel, het maandblad van de faculteit der letteren, schrijft: 'Als letterenstudent kom je ze vaak tegen: grijze, vaak al flink defecte, afbladderende senielen die zich kwijlend van Alzheimer en kennishonger onder ons hebben begeven'.

De oudere studenten komen 'als vleesgeworden moeder- en vadercomplexen met hun treurboezems en tumorpenzen naast je zitten'.(. . .)

'De geinteresseerde vijftiger heeft zich sinds het invallen van de wangen en de midlife-crisis verheugd op de studie, zodat elk college, elk boek en elk tentamen als een godsgeschenk wordt ontvangen. Door collega's en gezin uitgekotst komen ze hun heil zoeken in de kennisfabrieken van alma mater en bij gebrek aan een sociaal leven kunnen ze de colleges grondiger voorbereiden dan degenen voor wie die colleges bedoeld zijn'.

Het stuk eindigt met het advies naar soortgenoten te gaan in Benidorm of naar een bejaardenhuis en te wachten tot men bevrijd wordt uit dit tranendal.

Volgens de ANBO, die dit schokkend, stuitend, discriminerend en arrogant noemt, doet dit denken aan de taal van de 'heren' studenten begin deze eeuw tegen de komst van vrouwen in hun midden. Ze herinneren eraan dat vijftigers hun cursusgeld volledig zelf betalen en net als iedere belastingbetaler al jaren voor het onderwijs hebben betaald.

De ANBO vraagt zich af of Babel werkelijk meent wat het schrijft en daagt de redactie uit dit met haar te bespreken. De ouderenbond heeft ook het college van bestuur van de universiteit van Amsterdam en het faculteitsbestuur gevraagd toe te zien op het klimaat van de instelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden