'De grijze meerderheid biedt geen weerstand tegen jodenhaat'

amsterdam – Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders moet veel duidelijker stelling nemen tegen antisemitisme vanuit de Marokkaanse achterban, zegt rabbijn Raphael Evers van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Hij schaart zich daarmee achter uitspraken van André Rouvoet, fractieleider van de ChristenUnie, gisteren in deze krant. Morgen houdt Rouvoet een rondetafelgesprek.

Komt het antisemitisme vooral van Nederlandse Marokkanen?

„De agressie komt inderdaad vooral uit die hoek, daar is het antisemitisme het scherpst. Maar ook al zijn het voortdurend Marokkaanse jongetjes die joden uitschelden, het is belangrijk om te zeggen dat antisemitisme voorkomt in alle geledingen van de samenleving. Het is dus niet helemaal terecht om alleen naar de Marokkaanse gemeenschap te wijzen. Er is overal veel latent antisemitisme.”

Wat is dat ’latent antisemitisme’?

„Er is een grijze meerderheid van de bevolking die geen weerstand biedt tegen regelrechte jodenhaat. Ze zeggen er niets van en kijken weg, ook de overheid. Die doet te weinig om de agressie écht aan te pakken.”

Als antisemitisme zo breed leeft, waarom is het dan zo belangrijk dat juist het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders zich uitspreekt tegen jodenhaat?

„Het heeft een uitstralend effect naar hun achterban. Het is belangrijk dat leiders zeggen dat ze antisemitisme op geen enkele wijze tolereren.”

Hoe komt die jodenhaat bij Marokkanen terecht?

„Zenders als Al-Jazeera, die ook in Nederland goed bekeken worden, gieten voortdurend een hoop haat uit over joden en Israël. Dat werkt door. Eigenlijk zouden dit soort zenders verboden moeten worden in Nederland en de rest van Europa. Je kunt nog zoveel praten met elkaar, tegen deze vorm van haat zaaien is weinig opgewassen.”

Wat vindt u ervan dat het initiatief van de ChristenUnie komt?

„De ChristenUnie neemt tenminste haar verantwoordelijkheid, maar het is bijzonder triest dat een kleine partij dit voorstelt. Het kabinet zou moeten optreden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden