De grijze gaatjeszwam lijkt op het elfenbankje

maar is van deze algemene houtpaddestoel te onderscheiden aan de zilvergrijze poriën onder de grijswit gerande hoeden, die net als het elfenbankje ongesteeld en elkaar overlappend in rijen uit het hout komen.

De grijze gaatjeszwam breekt het hout af door middel van gechloreerde koolwaterstoffen, die zij zelf produceert. De hoeden zijn halfcirkelvormig als ze volledig uitgegroeid zijn, grijs of grauwbruin zonder of met onduidelijke banden, die het elfenbankje gewoonlijk heel opvallend heeft. Dubbelganger is de wat vleziger rookzwam, die vaak naar anijs ruikt en meestal meer bruinachtig dan grijs is.

Nog meer goed nieuws over de kieming van de jeneverbes, ditmaal van Wim Geraedts, beleidsmedewerker van de stichting Het Geldersch Landschap. Het negatieve rapport van Alterra, waarin wordt gesteld dat de vruchten van de jeneverbes niet meer tot ontkieming komen, is te somber. Verjonging vindt plaats op de heide bij Staverden en in hoogvenen langs de Hierdense Beek, de heide bij de Haere (tussen Nunspeet en 't Harde), de Loenermark bij Loenen op de Veluwe, de Westerheide bij Arnhem, de Gorselse Heide en zeer veel ('duizenden') op het Artillerie Schietkamp de Oldenbroeksche Heide tussen 't Harde en Wezep.

Vermindering van verzuring en vermesting vanuit de lucht kan de reden zijn. De kansen voor kieming nemen toe, mits de luchtverontreiniging verder afneemt. Als die niet zakt onder het tegenwoordige niveau, zal verjonging van de jeneverbes problematisch blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden