DE GRIJSTINTEN VAN KRINGLOOP-WC-PAPIER

Oude kranten, tijdschriften en pakpapier zijn, na deponering in de papierbak, opnieuw grondstof voor papier- en kartonprodukten. Hoe anders is dat met wc-papier. Na de bips te zijn gepasseerd komt het in de riool terecht en is definitief aan de kringloop onttrokken. Het zou daarom goed zijn om voor toiletpapier de laagste kwaliteiten oud papier te bestemmen, zegt Arja Hagendoorn van de Vereniging Milieudefensie. Oud papier heb je in soorten. Weggegooide kettingformulieren van de computer zijn veel beter dan oude kranten. Hoe vaker je papier hergebruikt, des te vaker de papiervezels worden gebroken en des te brozer het produkt wordt. Na een keer of zes de kringloop te hebben voltooid, is het echt afgelopen.

PETER VAN LAKERVELD

Papierfabriek Scott Page in Gennep is het bij monde van Hans Snel niet eens met de redenering van Milieudefensie, dat hij zich toe moet leggen op de mindere kwaliteiten kringlooppapier. “De kartonindustrie kan oude kranten gebruiken, wij hebben betere soorten nodig. Als wij een lage kwaliteit inkopen, krijgen we een grondstof die we niet willen, en is bovendien de kartonindustrie op duurdere soorten oud papier aangewezen.”

Het toiletpapierverhaal kreeg deze week een actueel tintje door de Duitse PWA Waldhof groep, die een nieuw type wc-papier introduceerde: dubbellaags en geheel vervaardigd uit kringlooppapier. Volgens Snel van Scott Page is dat niets nieuws. Alleen benadrukt PWA het milieu-aspect extra. Bij Scott Page (merken: Popla, Page Plus en Page Comfort) gebeurt dat minder, al heeft Popla een groen vlakje om te tonen dat er geen bomen voor zijn omgehakt. Maar alle soorten van deze fabriek zijn recycling-produkten. De meest luxueuze - eveneens dubbellaagse - soorten zijn gemaakt van kettingformulieren waaruit de drukinkt geheel is verwijderd. Dat wc-papier is niet gebleekt (een zeer milieu-onvriendelijk proces) maar ziet er toch wit uit.

600 miljoen rollen

Niet alle wc-papier in de supermarkt is uit kringloop afkomstig, zegt een woordvoerder van de Vereniging van papier- en kartonfabrikanten. Van de 600 miljoen rollen - goed voor 300 miljoen gulden - die jaarlijks in Nederland worden gekocht, is zeventig procent recycling. De rest is ofwel geheel gemaakt van cellulose (direct gewonnen uit bomen) of een mengsel van cellulose en kringlooppapier. Een klein gedeelte is met chloor of waterstofperoxyde gebleekt.

Zorg voor het milieu blijkt slechts bij een minderheid van de consumenten een koopmotief, kwaliteit en bilvriendelijkheid spelen een grotere rol en heel geleidelijk winnen de zachtere soorten het van het hardere crepe. Waarbij het vanuit milieu-oogpunt een troost mag zijn dat het zachtere type althans gedeeltelijk van kringlooppapier is gemaakt.

Een nog vrij nieuwe trend is de dubbele, dus dikke rol. Dat heeft voordelen. Een dubbele rol neemt minder plaats in dan twee standaardrollen. Pluspunten lijken er vooral te zijn voor de producenten. Die zijn met fabrikanten van andere produkten verwikkeld in het eeuwige gevecht om ruimte op het schap in de supermarkt. Wie minder ruimte gebruikt bij een evengrote omzet, heeft de sympathie van de winkelier. Minder goed af is de consument. Die is per is velletje iets voordeliger uit, dat wel. Maar na bevestiging van de extra dikke rol op de wcrolhouder wordt duidelijk, dat het artikel muurvast zit. Wie trekt houdt een stukje papier in de had, dat op het verkeerde punt afbreekt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden