'De Grieken wijzen alles af'

De geldschieters. Beeld EPA
De geldschieters.Beeld EPA

Weer een nieuw voorstel, weer een nieuwe vergadering. De vermoeidheid slaat toe en na enig optimisme eerder deze week, voert opnieuw het pessimisme de boventoon. Het is maar zeer de vraag of het toch nog gaat lukken om tot een akkoord te komen in Brussel.

Vanmiddag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zich over nieuwe voorstellen van de geldschieters dan moet er worden afgewacht wat de reactie daarop is van Athene.

Volgens Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem 'zit de pijn in heel veel onderwerpen'. Om welke onderwerpen het dan gaat, wilde hij niet zeggen. Duidelijk is wel dat de Grieken en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) het op veel punten nog niet eens zijn.

Vanmorgen was er eerst overleg tussen onder meer de Griekse premier Alexis Tsipras en de kopstukken van de ECB en het IMF, Mario Draghi en Christine Lagarde. Ook Dijsselbloem zat daarbij aan tafel.

Rond 12.00 uur brak dit overleg op, zonder akkoord. "De Grieken wijzen alles af", klonk het in Brussel. "De Grieken hebben alleen achterwaartse bewegingen gemaakt", concludeerde de Duitse minister Wolfgang Schäuble. Premier Mark Rutte noemde de voortekenen 'niet gunstig'. Alleen Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) zag een vaag licht aan de horizon: "een akkoord is binnen handbereik". Volgens hem zijn de partijen elkaar al op een aantal punten zijn genaderd. "Het voorstel van de geldschieters is solide en geloofwaardig en heeft als doel het land binnen de eurozone te houden", voegde hij toe.

Niet nog meer noodsteun
Ondertussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken niet verder te verhogen. De ECB verhoogde de afgelopen dagen meerdere keren het bedrag dat maximaal aan Griekse banken ter beschikking kan worden gesteld in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Die steun, die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

De Grieken hebben dit jaar naar schatting al ongeveer een vijfde van hun spaartegoeden weggehaald bij de banken. Dat maakt de banken bijzonder kwetsbaar en daardoor volledig afhankelijk van de noodsteun van hun centrale bank.

De noodsteun is niet onomstreden en kan worden gestaakt als minstens twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil. De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann, die een van die bestuurders is, zei vorige maand al dat de steun volgens hem in strijd is met Europese regels.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt zijn inmiddels zes ECB-bestuurders tegen de steun. Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) wilde desgevraagd niet aangeven wat het Nederlandse standpunt is ten aanzien van de steun. DNB-president Klaas Knot maakt net als de andere centralebankpresidenten van de eurolanden deel uit van het bestuur van de ECB.

Ingewijden verwachten dat de ECB de steun in ieder geval doorzet zolang er sprake is van een hulpprogramma van de eurolanden en het IMF voor Griekenland. Het huidige programma verloopt aan het einde van deze maand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden