De Grieken wacht een enorme taak

Beeld ANP

Er is een zwaar bevochten akkoord. Wat wordt er nu precies van de Grieken verwacht?

In ruil voor onderhandelingen over financiële steun moest de Griekse premier Tsipras vanochtend akkoord gaan met harde voorwaarden. Het is een enorm eisenpakket, vooral wat betreft de snelheid waarmee de hervormingen moeten worden doorgevoerd. Tsipras heeft tot en met woensdag om vier wetsvoorstellen door het parlement te krijgen. "Waar het normaliter weken of maanden duurt om dit soort veranderingen te bewerkstelligen, hebben de Grieken drie dagen van de eurolanden gekregen", zegt Trouw-correspondent Christoph Schmidt vanuit Brussel. "Het is maar de vraag of dat gaat lukken."

Zo moet Griekenland de komende dagen een nieuw btw-stelsel introduceren, de pensioenleeftijd verhogen, automatische uitgavenbeperkingen voor de overheid invoeren en de wettelijke onafhankelijkheid van het Griekse statistisch bureau vastleggen. In eerste instantie werd er voor woensdag ook een reorganisatie van het justitiële apparaat geëist, alsmede de introductie van een nationaal fonds om zwakke banken te liquideren. Voor die twee punten heeft Tsipras vanochtend een week langer gekregen.

Geven en nemen
Ook een aan aantal andere aspecten van het eisenpakket werden afgezwakt. Zo moest vijftig miljard euro aan Griekse staatsbezit in eerste instantie gestopt worden in een door Europa gecontroleerd fonds. Uiteindelijk is overeengekomen dat de privatisering van de staatsbezittingen in handen van de Grieken blijft. "Het zou te vernederend zijn geweest als experts dit overgenomen hadden", aldus Schmidt. "Experts houden volgens de huidige voorwaarden wel toezicht op de zaak."

Op andere punten hielden de eurolanden voet bij stuk. Zo eiste Tsipras dat er een eind zou komen aan de bemoeienis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is de premier niet gelukt. "Griekenland moet ermee leren leven dat ze het IMF over de vloer hebben", stelt Schmidt.

Nieuw steunpakket
Naar alle waarschijnlijkheid kan de Griekse premier op brede steun van de oppositie rekenen. In zijn eigen partij Syriza is meer weerstand te verwachten. Tsipras heeft een aantal felle tegenstanders van de extreme linkervleugel. En het eisenpakket is dermate hard, dat de ook gematigde leden van Syriza zich ook achter de oren zullen krabben.

Als het politiek Athene lukt om de eerste vier eisen voor woensdag door te voeren, moeten de parlementen van een aantal eurolanden ook nog akkoord gaan. Daarna kunnen de onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF over een nieuw steunpakket beginnen. Griekenland heeft de komende jaren 82 tot 86 miljard euro nodig, waarvan 7 miljard per 20 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden