De Grieken danken alles aan de EU

Met een Grexit raakt Griekenland in een burgeroorlog of komt er een dictatuur, meent Jean-Dominique Schuman, voorzitter van een Franse EU-denktank.

KLEIS JAGER

Zonder Europese Unie was Griekenland ten prooi gevallen aan chaos en burgeroorlog. Dat is de vaste overtuiging van Jean-Dominique Giuliani, bewust eurofiel.

Giuliani (59) maakte carrière als hoge ambtenaar in Parijs en Brussel en is nu voorzitter van de Fondation Robert Schuman in Parijs, een pro-EU-denktank. Zijn laatste boek heet 'Waarom en hoe Europa het hart van de wereld blijft, een kleine optimistische verhandeling'.

Als een Grexit wordt voorkomen, zou dat een overwinning voor het pro-EU-kamp zijn?

"Dat weet ik niet. Wat wel als een paal boven water staat is dat Griekenland er zonder de EU bijzonder slecht aan toe zou zijn. Het land was voor de derde keer in 120 jaar failliet gegaan en zou helemaal alleen staan tegenover zijn internationale schuldeisers. Het zou ten prooi vallen aan onrust zoals destijds Argentinië. Maar dan veel erger: alles wat ze importeren wordt bij een Grexit onmiddellijk twee keer zo duur, het eindigt in een burgeroorlog of een dictatuur. Griekenland dankt alles aan de EU. Ik kwam er veertig jaar geleden voor het eerst toen we onderhandelden over de toetreding van Griekenland in de EG. Het was een ontwikkelingsland. Door Europa is het land onherkenbaar veranderd."

Is een Grexit nu juist niet een oplossing? Later kan Griekenland er misschien weer bij als ze hun zaken voor elkaar hebben.

"Het is waar dat een normaal functionerende staat ontbreekt, er is geen kadaster, geen apparaat om belastingen te innen, Griekenland staat wat dit betreft op het niveau van het Midden-Oosten. Maar we kunnen ze nu niet laten vallen, we hebben de morele plicht ze te helpen. De regering van Tsipras, een jongen die lid werd van de communistische partij toen de muur in Berlijn viel, is misschien minder oneerlijk dan voorgaande regeringen, maar volkomen incompetent. Het is niet erg dat Griekenland onder curatele staat, ook dat is vaker voorgekomen."

Blijkt uit wat u zegt niet dat het samenvoegen van totaal verschillende landen en culturen spaak loopt? De EU kan nooit werken, denken steeds meer kiezers: one size fits none.

"Dat geloof ik niet. De meeste burgers weten deep down dat hun land te klein is om het te redden in een wereld die zo in beweging is, kijk naar de immigratiecrisis en hoe iedereen vasthoudt aan zijn eigen beleid. Het grote probleem van Europa is niet de kiezer, die de euro wil houden, het probleem is het verraad van de elites. Die willen of durven de kiezer de weg niet meer de weg te wijzen en geen stappen meer te zetten in de richting van meer Europa. Hadden we besloten tot meer economische integratie, dan was de schuldencrisis niet uit de hand gelopen. Mitterrand en Kohl, Schmidt en Giscard d'Estaing dachten nog na over de vraag hoe je de mensen kon laten zien hoe je iets kan hebben aan de EU. Dat gebeurt niet meer, Frankrijk en Duitsland nemen geen enkel initiatief.'

Hoe nu verder? Bent u ook voor een Europa van 12 in plaats van 28 landen zoals oud-president Giscard d'Estaing?

"Ik denk niet in aantallen landen, ik geloof dat het principe 'integratie door het goede voorbeeld' ons van de stagnatie kan bevrijden. Landen die dat willen kunnen stap voor stap de fiscale en sociale regimes naar elkaar toe laten groeien. Dat moet gepaard gaan met hele concrete zaken. Je kunt bijvoorbeeld diploma's van een universiteit in Amsterdam erkennen in Parijs, om over de grens werken te bevorderen. Zo kan de burger zien wat hij heeft aan de EU."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden