De grauwe abeel houdt het midden tussen de esp

en de witte abeel. Hij wordt gewoonlijk beschouwd als een vanzelf ontstane kruising tussen deze twee bomen, die allebei veel in de duinen voorkomen. Het stuifmeel uit de hangende katjes wordt door de wind verspreid. De jonge bomen hebben een zilverige schors zoals de witte abeel. De ruitvormige schorsporiën (lenticellen) zijn een voortreffelijk middel om de grauwe abeel te herkennen. Ze zijn ook in oude bomen terug te vinden, maar minder duidelijk. De boom kan wel 35 meter hoog worden en is wat forser dan de witte abeel, die in de duinen als zandbinder is aangeplant, omdat hij uitgebreide wortelopslag maakt. Ook wordt hij in de duinstreek wel als windscherm geplant. De esp of ratelpopulier is in de duinen een boom die er wild voorkomt en gewoonlijk slank en laag blijft.

De grauwe abeel is vooral een sierboom in parken en lanen. Hij komt in het wild voor in de duinen en in rivierdalen. Oude bomen bloeien nu met wollige meeldraad- en groene stamperkatjes, die lijken op die van beide ouders.

Het blad is ongeveer driehoekig tot bijna rond of ovaal met gelobde of grof getande rand, glanzend donkergroen van boven, zilverwit van onderen. Het lijkt op het blad van de esp, die bijna ronde, grof getande bladeren heeft zonder witte onderkant, en op dat van de witte abeel, die aan de langloten diep handvormig ingesneden gelobd blad heeft dat aan de onderkant ook zilverig behaard is. De grauwe abeel kan worden teruggekruist met de esp, Waardoor onderscheid nog ingewikkelder wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden