De Graafschap slaagt met werklust en geluk

MAASTRICHT - Pierre van Hooijdonk verwierf in zijn periode bij NAC bekendheid met de buikschuiver. Na elk doelpunt plantte hij de borst tegen het gras om zich in glijvlucht - de armen vooruitgestoken - naar de supporters achter het doel te begeven. Zaterdag verhief de uitgelaten groep spelers van De Graafschap die act tot een volksspektakel. Zeker twintig minuten trokken de elf sprintjes naar de uitgelaten aanhang om daarna in linie de drassige bodem te zoeken.

De uitgelatenheid na de 2-2 bij en tegen MVV was eenvoudig te verklaren. De Graafschap vond de entree naar de eredivisie dit weekeinde niet op eigen kracht, maar werd over de drempel geholpen door de onverzettelijkheid van streekgenoot Heracles. “Je kunt zeggen wat je wilt, maar in poule A is een echte nacompetitie gespeeld. Het is fijn dat MVV en Heracles niets hebben weggegeven”, was de reactie van Frans Körver, de trainer die, zich voortdurend op de hoogte stellend van de stand van zaken in Almelo, op zijn vroegere homeground het laatste benodigde punt bijeenharkte. “Ik trilde helemaal van binnen”, wilde hij wel kwijt. “Hier promoveren, in dit stadion, waar ik zo veel heb meegemaakt.” Maar wat had hij een angsten doorstaan. Voor de rust had hij beschaamd en voor zijn doen zwijgzaam toegezien, hoe de MVV'ers met veel uitgekookter spel en verrassende aanvallende erupties souverein heersten. “Het leek van onze kant wel rugby, met twee stappen voor- en één achteruit”, constateerde Körver.

Het was vooral de onzekerheid in eigen gelederen die De Graafschap parten speelde, een kwaal die ook in de voorgaande twee thuiswedstrijden (tegen FC Den Haag en Heracles) te signaleren viel. De Limburgse teamleider is gecharmeerd van een flinke dosis opportunisme, zijn klasje blijkt echter vaak pas in staat van paraatheid als het water tot de lippen staat. In de Geusselt bleef het voorzichtige gepriegel - met vrijwel het voltallige team achter de bal - vreemd genoeg lange tijd onbestraft. Reinder Hendriks, tegen Den Haag nog de uitblinker in de verdediging, vergaloppeerde zich nogal eens met riskante oplossingen door het midden. Daarnaast werd op het middenveld geen moment duidelijk wie zich over de ijverige Hans Visser diende te ontfermen.

Doelman Ron Olyslager redde de gasten door in de 24ste minuut twee keer corrigerend op te treden. Hij keerde een inzet van Abu Balarabe en had eveneens een passend antwoord op de rebound van Richard Roelofsen. Een kwartier later kon MVV de verdiende openingstreffer noteren. Olyslager moest capituleren bij een vrije trap van Visser, omdat de bal via de muur een onverwachte richting kreeg.

Heilig vuur

Het heilige vuur was er na die dramatische eerste 45 minuten opeens weer. “Typisch De Graafschap”, vond Körver, die er maling aan heeft, dat zijn elftal niet op voorhand een eredivisiewaardig bestaan wordt toegedicht. “Klasse is niet allesbepalend. Ik vind het veel belangrijker dat De Graafschap een echt team is. Als wij een keer slecht spelen, weet je dat 'er iets is'.” Dat 'iets' was in de kleedkamer klaarblijkelijk helder aan de oppervlakte gekomen, want in de tweede helft pakten de Doetinchemmers de zaken veel voortvarender aan. Jan Oosterhuis verliet zijn defensie om MVV beter onder druk te houden. Dat stelde tevens Virgil Breetveld - voor rust in een onopvallende rol op het middenveld - in staat vaker voor het doel van Van Duijnhoven op te duiken. De ex-speler van Feyenoord, SVV en Dordrecht'90 sloeg toe op een psychologisch belangrijk moment. Net toen hij met een ziedend schot voor de gelijkmaker zorgde, zette Heracles FC Den Haag op achterstand. De ommekeer was een feit. Zelfs een tweede kortstondige achterstand (een doelpunt van Balarabe) bracht De Graafschap niet meer uit het evenwicht. Het was opnieuw Breetveld die voor de beslissende actie zorgde door vanaf de zijlijn het hoofd van Lowie van Schijndel te vinden.

Met De Graafschap maakte Frans Körver voor de vijfde keer in zijn zeventienjarige carrière een sprong naar de hoogste divisie. Voorheen lukte dat de 57-jarige trainer al met Wageningen, Fortuna Sittard, MVV en VVV. Körver: “Ik kan niet zeggen welk succes mij het meest aan het hart ligt, ze zijn me allemaal even lief. Maar ik moet wel bekennen dat dit moment voor mij een speciaal tintje heeft. Aan het begin van het seizoen was ik een nobody.” Na zijn vertrek bij VVV moest het voetbaldier bij uitstek noodgedwongen een periode zijn tijd thuis voor het raam doorbrengen. “Als ik dan dit feest meemaak, denk ik: 'waar heb ik dit aan te danken'.”

Kick-and-rush

De 'trainer in zijn nadagen' voelt zich nog jong genoeg om er “volgend jaar weer extra in te kletsen”, iets waar Jan Oosterhuis over kan meepraten: “Zijn opportunistische aanpak komt overeen met die van Simon Kistemaker. Jan Versleijen probeerde het daarna met een verzorgde, technische aanpak, maar onze supporters zijn nu eenmaal verknocht aan het kick-and-rush. Ze hebben dat de tweede helft van het seizoen gewaardeerd. Dit is een mooie bekroning. Onder Achterhoekers hoor je steeds maar 'ik mis de wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord. Nu is het dan zover.”

“Toch redden we het straks niet met werkvoetbal alleen”, meent Oosterhuis. De historie van De Graafschap stelt hem in het gelijk. De club wist alleen tussen 1973 en 1977 enige jaren in de eredivisie stand te houden, na de promoties in 1981 en 1991 bleek de ploeg toch over te weinig inhoud te beschikken. Oosterhuis: “In de breedte hoeven we ons geen zorgen te maken. Ik hoop maar, dat de club zo verstandig is twee echte aanwinsten te strikken.”

Zover is het echter nog niet. De Graafschap - dat de begroting opkrikt van 3,4 naar vier miljoen - zal eerst om de tafel moeten met Godee, Matthaei, Van Schijndel en Lukassen, spelers van wie het contract deze zomer afloopt.

Frans Körver vindt alle speculaties over het komende seizoen maar onzin. “Wat willen jullie van mij horen, de vaste cliché's? Dan krijg je ze. Ik wil een verdediger, een middenvelder en een aanvaller. Zo goed?” En met een laatste kwinkslag: “Of De Graafschap financieel gezond genoeg is om zich te versterken? Ja hoor, ik lever namelijk in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden