De Graafschap begint aan dwaaltocht door eredivisie

Nu al lijken Achterhoekers op alle vlakken tekort te komen. Verlies tegen PEC illustratief.

EDWIN STRUIS

De Graafschap 0 PEC Zwolle 3

Veel aan de Vijverberg is van eredivisieniveau. Het knusse stadion, de aanstekelijke ambiance, een oorverdovend vuurwerk, het Normaal- repertoire dat door de luidsprekers galmt en deze zaterdagavond op het juiste moment - want vlak voor aanvang van De Graafschap-PEC Zwolle - wordt het onderbroken voor de Koning Voetbal-marsch; iedereen wil het nieuwe eredivisieavontuur van de 'Superboeren' puur en intens beleven. Mouwen opstropen en d'ran, zoals ze in de Achterhoek plegen te zeggen.

Dan treft het misschien wel dat er binnen de lijnen een selectie opdraaft die het in de streek zo geliefde deurdonderen een nieuwe dimensie geeft. Ze vallen, staan op en gaan weer door, maar waar kan het toe leiden? Ze zijn van goede wil (verdediger Nathaniel Will met name), ze stropen inderdaad de mouwen op tot boven de oksels, maar het is zo van elke finesse en doortastendheid gespeend dat elke tegenstander zonder al te veel inspanningen dit krijsende varkentje wel weet te wassen.

Zelfs een aanvankelijk lamentabel acterend PEC Zwolle had uiteindelijk geen enkele moeite om duidelijk te maken dat er voor dit niveau meer vereist is dan een dosis onverschrokkenheid alleen (0-3).

Op papier lijkt het nog heel wat, de selectie die coach Jan Vreman tot z'n beschikking heeft. Met aan topsport gerelateerde namen als Bouma, Pröpper, Koolhof, Smeets, Lammers en Verstappen in de gelederen zou je kunnen denken dat De Vijverberg een broedplaats is van toptalent. Maar de werkelijkheid is een andere.

Het kekke baardje dat Robin Pröpper heeft gekweekt, is de enige overeenkomst met broer Davy (PSV), zoals Dean Koolhof in weinig lijkt op zijn vader Jurrie, die de doelpunten aaneenreeg. Werd het vorige seizoen grotendeels vergald door de ziekte van Pfeiffer, nu verliet de aanvallende middenvelder al na achttien minuten per brancard het veld, een liesblessure rijker.

In zijn zoektocht naar versterking plukte De Graafschap enkel wat goedkope krachten weg bij soortgenoten uit de eerste divisie, waardoor het in de voorbeschouwingen op dit seizoen als dé degradatiekandidaat werd gebrandmerkt.

Een niet al te gewaagde voorspelling, blijkt al na twee wedstrijddagen die geen punten en al zes tegengoals brachten. En niemand die denkt dat de ingezette nullijn snel zal worden omgebogen. Al voor de wedstrijd tegen PEC meldde de ladyspeaker van de Vijverberg 'dat het geen makkelijk seizoen zal gaan worden'.

De Graafschap moet het vooral gaan hebben van tegenstanders die al bij voorbaat denken dat de buit binnen is. Eén helft voldeed PEC Zwolle aan die premisse. De bekerfinalist van vorig seizoen acteerde zo slap en lusteloos dat de thuisploeg zowaar dacht dat er wat te halen viel in eigen stadion. Maar dat bleek slechts schijn.

Toen vlak na rust PEC-rookie Wouter Marinus de eerste tik uitdeelde, bleek dat meteen de knock-out. Een afstandsschot van Bart van Hintum en een intikkertje van Sheraldo Becker later, stond er weliswaar een wat geflatteerde, maar niet minder pijnlijke 0-3 op het scorebord.

Amechtige pogingen van Anderlecht-huurling Nathan Kabasele om in aanvallende zin iets te ondernemen, strandden reeds in zijn gebrekkige balbehandeling, zoals bij meerdere Graafschap-onderdelen het idee mooier bleek dan de uitvoering. Het is wel even een verschil of je een gelouterde pion als PEC-speler Ben Rienstra op je middenveld hebt rondlopen of ex-MVV'er Bryan Smeets die om de verkeerde redenen het shirt met rugnummer 14 over zijn schouders mag laten glijden.

"We moeten volwassener verdedigen", trapte De Graafschap-coach Jan Vreman naderhand een open deur van formaat in. Met afgrijzen moet de vroegere voorstopper hebben gezien hoe zijn elftal de doelpunten bijna cadeau gaf, met uitzondering van de derde treffer die helemaal een presentje was door de rol van rechtsback Thijs Bouma die verkeerd terugspeelde op keeper Hidde Jurjus.

En zo zette de nummer zes van vorig seizoen in de eerste divisie een verdieping hoger meteen een dwaaltocht in die de vrees voor rechtstreekse degradatie al aanwakkerde. Of ze daar in Doetinchem heel erg mee zitten: nee, niet echt. Want, om met Normaal-voorman Bennie Jolink te spreken/zingen: 'Wi-j komt altied weer terug'.

undefined

Wouter Marinus (20) neemt PEC op sleeptouw

Slechts over het uiteindelijke resultaat kon PEC-trainer Ron Jans tevreden zijn, niet over de uitvoering. Die was ondermaats, met name in de eerste helft. "Het zegt voldoende dat Wouter Marinus ons er doorheen heeft gesleept", analyseerde de oefenmeester. "Die jongen speelt zijn tweede wedstrijd in de eredivisie, ik had verwacht dat onze ervaren spelers het elftal aan de hand zouden nemen op het gebied van agressie en leiderschap."

Later, in een wat mildere bui, omschreef Jans zijn team niettemin als een 'dat-belooft-nog-wat-elftal'. "Er zit nog zoveel meer in dan we laten zien. Straks komen er nog wat jongens terug van een blessure, dan kunnen we echt laten zien wat we in huis hebben. Dat is meer dan dit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden