De gouden dag van Sven Kramer

Chagrijnig aan ontbijt, blij na race en uitgelaten met fans

ANTAL CRIELAARD

SOTSJI - 09.00 uur: Het ontbijt staat al een kwartier klaar als Sven Kramer de eetzaal binnensloft. Zo gaat het altijd, een kampioen mag te laat komen. Daarom plannen ze het ontbijt bij TVM tegenwoordig standaard een kwartiertje eerder. Kramer is chagrijnig, heel chagrijnig. Die nacht was het onrustig geweest in het olympisch dorp, zeker nadat de atleten terugkeerden van de openingsceremonie. Ondanks een slaappil heeft hij geen oog dichtgedaan. En dat op de belangrijkste dag van zijn leven. Aan het ontbijt zegt hij niet veel. Tot Koen Verweij een grap maakt als er een mooi meisje langsloopt. Dan is de lach terug en de spanning voor even gebroken.

10.30 uur: Kramer is op de ijsbaan om in te rijden. Zijn eerste temporondje gaat veel te hard. Hij rondt het olympisch ovaal in 26 seconden ¿ een tempo dat niet erg functioneel is voor de vijf kilometer. Coach Gerard Kemkers haalt zijn pupil van het ijs. De overige zaken die op het programma staan worden geschrapt. De Fries moet zuinig zijn op zichzelf.

12.00 uur: Na het inrijden wil hij zo snel mogelijk naar de eetzaal en daarna naar bed. Kramer wil de verloren slaap van de nacht inhalen. Het lukt weer niet. De schaatser doet opnieuw geen oog dicht. Weer is hij pissig over de herrie in zijn kamer, die zich aan de straatkant van het olympisch dorp bevindt.

16.30 uur: Kramer zit in de catacomben op zijn racefiets, een witte Giant. Verweij hangt aan een stang, maakt grapjes. Een dag eerder nog was Kramer van zijn fiets gevallen. Nu, op een rollenbank gaat het goed. De rol van Verweij is groot deze dag. De Noord-Hollander offert zich op om bij Sven in de buurt te blijven en met grappen de spanning te breken. De twee zijn de laatste jaren naar elkaar toe gegroeid ¿ in de eerste fase van hun samenwerking, voor Vancouver konden ze elkaars bloed wel drinken.

17.07 uur: De zware Nederlandse delegatie (premier Rutte en het koningspaar) op de tribune klapt de handen stuk als Kramer de baan op komt. Op een paar felgroene hardloopschoenen sjokt hij langs de baan. Coach Gerard Kemkers is nooit ver uit de buurt.

17.21 uur: Kramer heeft al een tijdje op een bankje gezeten, maar trekt nu een sprintje, terug de catacomben in. Zijn tegenstander op de 5000 meter, de Amerikaan Kuck, is dan al aan het inrijden. Bij Kramer moeten er, zo vlak voor de alles beslissende race nog wat zenuwen uit. In vloeibare vorm.

17.33 uur: Tijdens het inrijden zoekt Kramer contact met het publiek in de Adler Arena. Opmerkelijk, normaal doet hij dat alleen in Thialf, op buitenlandse banen nooit. Hij wil weten waar zijn familie zit, en waar de Nederlandse fans zich bevinden. Zijn vriendin en hockeyinternational Naomi van As zucht op de tribune de spanning weg.

17.37 uur: De tijd stopt na 6.10,76. Als Kramer na zijn race langs Kemkers rijdt haalt hij de schouders op. Dit was het, lijkt hij te zeggen. Harder kon hij niet, hij heeft alles gegeven wat hij in zich had. Koning Willem-Alexander en Máxima klappen opgetogen. Zij lijken het al te weten.

17.49 uur: Kramer heeft zijn schaatsen uit en duikt opnieuw de catacomben in. Hij trekt het niet om de races van zijn concurrenten te bekijken. Zeker niet nadat Jorrit Bergsma hard opent en lange tijd onder zijn schema rijdt. In de kleedkamer kijkt hij op een televisiescherm naar de races van Bergsma en Jan Blokhuijsen en ziet dat hij de snelste is. En blijft.

18.09 uur: De armen mogen eindelijk de lucht in. Vier jaar na zijn zege in Vancouver heeft Kramer als eerste Nederlander een olympische titel geprolongeerd. Hij zwaait naar het publiek ¿ blij, maar een stuk minder uitgelaten dan in Vancouver.

18.23 uur: Bloemenceremonie op het middenterrein. Zijn medaille krijgt hij pas een dag later. Na de huldiging steekt hij op sportschoenen de ijsbaan over. Hij probeert de bloemen naar zijn vriendin te gooien. Dat mislukt, een uiterst opdringerige Humberto Tan is haar te snel af.

22.43 uur: Het Holland Heineken Huis dampt en stampt. De fans hebben al geklapt en gezongen voor Bergsma en Blokhuijsen, maar willen maar één ding: Sven Kramer zien. Als hij het zaaltje betreedt barst een ovationeel applaus los. Kramer geniet zichtbaar, zweept het publiek op en maakt een grap: trouwen met presentator Tan wil hij niet. Lijkt hem politiek gezien niet zo handig. Dan maakt hij met zijn telefoon een 'selfie', met op de achtergrond een swingende massa oranje. De foto wordt op Twitter al snel meer dan duizend keer gedeeld. Nederland is trots op zijn kampioen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden